Politikk med skylapper


Politikk, hva er egentlig det? Ordet lyder kanskje fint og fancy,  men det er ikke det. Langt derifra. Politikk består nemlig av en gruppe mennesker som faktisk er valgt av deg og meg til å forvalte oss og Norge på en best mulig måte. Hvert fjerde år stiller de til valg og kjemper en bitter kamp om stemmene våre. Vi blir like skuffet hver gang. Hvorfor? Fordi ingen av de holder det de lover! Jeg har lært fra mine barnsben av at når man lover noe så skal man holde det man sier, hvis ikke er det løgn.  Er det så vanskelig da? Ikke for deg og meg kanskje, men det ser ut til å være ytterst vanskelig om man plutselig får ansvar for andre mennesker. Medmennesker.

advarsel, kunnskap

De siste dagene har det gått hett for seg i media om hvorvidt Høies bestilling av en snusrapport er verdig dagens lys. Det er den i aller høyeste grad. I den virkelige verden er det nemlig slik at resultater kan avvike fra forventningene. Det er bare rene fakta. Men det er allikevel ingen grunn til å holde slike rapporter hemmelige for befolkningen. Vi stoler nemlig på den jobben forskerne er satt til å gjøre. De har kompetanse på feltet. Det kommer nå tydelig frem at mange av politikerne våre ikke innehar den kompetansen som forskerne våre har, men bruker ren synsing i stedet. Sånt er skummelt. Jeg vil ikke ha det sånn.

Overgrep mot forskning

Jeg har ikke troen på at nøytrale snus- og røykpakker vil ha noen effekt på ungdom som ønsker å prøve. Så lenge de får tak i det de vil ha, spiller det ingen rolle hvordan det ser ut. Rapporten var et bestillingsverk fra Høie selv, men svaret var ikke i hans favør denne gangen. Dette visste vi vel fra før? Vi som lever i nåtiden med åpne øyne uten skylapper? Jeg blir skremt av en slik politikk som nå setter føringer for hvordan vi skal leve i fremtiden. Vi er ikke lenger selvstendige individer med fri tanke og ytringsfrihet slik det skal være. I stedet er vi kneblet på alle hold fordi vi selv har valgt denne gruppen mennesker. Men jeg tror ikke noen av oss hadde forespeilet seg det som nå utspiller seg. Det dreier seg om mer enn snus og tobakk. Unge og uføre mennesker mister snart alt de ha. Eldregenerasjonen bruker alt de har i minstepensjon for å bo på et kott uten å få dusje mer enn hver 14. dag. Kreftrammede som nektes medisiner fordi det er for dyrt. Når fikk mennesket en prislapp på sitt liv? Den ene skrekkhistorien etter den andre dukker opp. Hver bidige dag. Jeg skammer meg. Jeg vil ikke bli gammel i Norge. Det er ikke en verdig alderdom.

Høie klarer ikke å innrømme feil

Mens jeg ennå har et snev av vett i skallen og fortsatt har et førbart pennestrøk vil jeg bruke noe av tiden jeg har igjen til å bruke på nettopp dette. Jeg har fortsatt snakketøyet i orden og topplokket fungerer fortsatt det også. Stemmen min skal ikke bringes til taushet fordi noen ikke liker det jeg sier. Man kan ikke like hverken alt eller alle, men det blir allikevel litt annerledes når en så liten gruppe mennesker skal få lov til å herje fritt uten at vi, nikkedukkene, skal få si noe. Jeg tror ikke vi er verdige nok og vår betydning er liten. Kan noen hjelpe meg med å forstå dette?

Når skal skylappene tas bort? Jeg er redd de alltid kommer til å være der, men det som gjør meg ennå mer trist er at våre folkevalgte politikere ikke vil snakke med oss. MED OSS, ikke TIL oss! Det er visst tryggere å gjemme seg bak en skjerm og lukkede dører og hensikten med debatter og saklige diskusjoner er en saga blott. Hvorfor skriker vi ikke høyere enn det vi gjør i dag? Hva er vi redde for?

Pr. i dag foregår det en het debatt om hvorvidt e- sigaretter skal gjøres lovlig og hvordan de skal bli regulert. Høie vil ha verdens strengeste tobakkslov og han gjør virkelig sitt for å fremstå som en ridder i skinnende rustning når det kommer til dette. Men det virker mot sin hensikt. Jeg ser av kommentarfelter i flere medieoppslag at dette virkelig bare hisser opp forbrukerne. Dette er intet nytt fenomen.

Snusrapport stoppet for offentliggjøring

Kjære Bent Høie, for at du skal kunne oppnå et røykfritt samfunn må du møte røykerne på DERES territorium og lytte til hva DE har å si. Du må også vise at du kan ha din fulle tillit til at forskerne du sender ut på bestillingsoppdrag, er skikket til å gjøre jobben sin og vel så det. Uten  tillit til dine ansatte skaper du et dårlig arbeidsmiljø. Det er veldig uheldig for oss andre som sitter og ser på. Det er trist å være tilskuer til et slikt teaterstykke. La oss heller møtes i fellesskap hvor vi lytter til hverandre og drar nytte av kunnskapen som ligger oppe for dagen. Ta med deg røykerne, snuserne, damperne og eksrøykerne med på debatten. Vi trenger ikke en tvangstrøye designet av din helsepolitikk. En sak har alltid flere sider og det kan lønne seg å se begge, men da må skylappene bort. Jeg stiller gjerne opp for en prat, men den må være saklig. Vi trenger virkelig en slik åpen dialog. Oss mennesker imellom. Jeg liker nemlig ikke at en gruppe mennesker skal bestemme over min kropp og min helse. Det er min business. Jeg trenger nemlig ingen som bestemmer hva som er rett og galt for min helse. Den avgjørelsen klarer jeg fint å ta selv så la meg få valgmuligheten.

Kommenter gjerne

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..