Omgangssyke- bryt smittekjeden


Omgangssyke, eller Noroviruset, er noe som herjer landet over i perioder og da spesielt i overgangsmånedene november- desember og februar- mars. Spesielt utsatt for dette er barn i barnehagealder og hvor det er store felles samlinger av mennesker slik som f.eks juletrefest, juleavslutninger, bursdager etc.

Felles for dette er at det er uhyre smittsomt. Vi kan nesten ikke beskytte oss godt nok mot dette. Dette er et virus og medisiner hjelper ikke mot virus på lik linje med influensa. Riktignok kan man kanskje prøve å dempe de verste plagene, men du vil ikke kare å bekjempe det dersom det først har bosatt seg i kroppen din.

bilde fra google

bilde fra google

Hvem vil vel ha denne dritten i hus? Det er vel ingen som synes det er dirkete behagelig å henge over bøtta og brekke seg grønn i et døgn eller to?!  Det er heller ikke spesielt moro å være hjemme med syke barn av denne sorten. Løpe frem og tilbake for å tømme bøtta, fylle på nytt vann igjen, komme med drikke, tømme bøtta igjen osv. Dette er vel noe av det verste jeg vet om!

Hver gang det går en epidemi av dette slaget kommer FHI (Folkehelseinstituttet) ut med råd om å holde barna hjemme i 48 timer etter siste oppkast før det sendes tilbake i barnehagen igjen. Flott tiltak synes jeg!!! MEN: foreldre bryr seg generelt lite om dette rådet. Hvorfor? Jo fordi de bryr seg mer om å komme seg tilbake på jobb fordi de ikke har tid til å være hjemme med sykt barn. Dessuten er det jo heller ingen i barnehagen som vet om ungen har spydd ut hele senga natt til søndag. Da kan man jo heller like greit holde kjeft og la det gå sin gang da kanskje? Dustefolk med total mangel på empati og omtanke for andre mennesker og slike mennesker har jeg INGEN respekt for! De gjør meg rett og slett forbanna!

Flott at du sprer smitten uten å tenke på konsekvensene det får for andre og ikke minst barna dette rammer! Det er så mange sneversynte og idiotiske foreldre som er selvsentrerte og egoistiske at de overhodet ikke bryr seg. Er det ikke bedre å bruke en ekstra dag hjemme for å bidra til å bryte smittekilden istedet for å sette seg selv i høysetet først? Men så lenge ungen din selv er ferdig så er det vel ikke så mye å bry seg om? I verste fall kan dette gå utover bemanningen i barnehagen eller skolen barnet ditt er en del av og bare for å sette det helt på spissen: du kan kanskje bli møtt av stengte dører pga sykdom og barna går glipp av nødvendig pedagogisk innhold. Har du tenkt på det? Det kan faktisk skje for det er ikke alle kommuner som har en vikarordning.

http://www.osloby.no/nyheter/–Hold-barnet-hjemme-i-48-timer-7108462.html

Skulle ønske voksne folk virkelig tenkte litt mere gjennom hva de faktisk gjør og hva som blir følgende av dette. Tenk på noe annet enn deg selv og din egen situasjon! Selv har jeg ikke telling på hvor mange ganger jeg har vært hjemme pga dette, men det er ikke rent få. Om man mister en dag eller to på jobben så er vel det bedre enn at ungen din eller du selv skal få det gang på gang i løpet av en kort periode?

Når barna begynner på skolen så gjelder ikke lenger regelen om å holde seg hjemme i 48 timer hvis man er rammet av Noroviruset. Hvorfor ikke det? De er da fortsatt små barn som er lettere utsatt for smitte og som samles i større grupper hvor det er lett å bli smittet? Tror jeg skal sende en forespørsel til FHI om dette.

Kommenter gjerne

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..