Den jævla matpakka


Nå er jeg så møkka lei av å høre om hva ungene skal ha på matpakkene sine og om hva som er lov å ikke. Ikke minst er jeg også drittlei av alt hysteriet med å gjøre matpakkens så fancy som mulig for å få ungene til å spise. Jeg er også veldig oppgitt over hvordan skolene legger seg opp i hva ungene har på maten sin. Det har de strengt talt ikke noe med mener jeg! Dessuten; med forbud kommer det garantert opprør! Jeg leste en liten notis i lokalavisen i dag om at rektor på en skole i kommunen jeg bor i hadde sendt et «fy- brev» hjem angående nettopp matpakka. Jeg fikk ikke lest hele da det krever betaling, men bare overskriften var provoserende nok. Matpakker som ser ut som under her ser jo fristende og morsomme ut, men hvem faen gidder å gjøre dette hver eneste dag? Ikke jeg…..

Matpakke

Det er flott at de som får ungene sine til å spise brødskiver gjør det, men det finnes faktisk unger som hverken spiser brød eller knekkebrød. Det er ikke alltid det er fordi de ikke liker det, men det kan være andre årsaker som ligger bak dette. Noen går kanskje på medisiner som gjør at smaksløkene forandrer seg og også senker matlysten. Da er det ekstremt viktig å finne noen løsninger som gjør at disse barna faktisk får i seg noe. For meg er det ikke så veldig viktig at ungene ikke spiser salat og grønnsaker på skolen eller brød for den saks skyld.

Jeg prøvde selv for en tid tilbake å gjøre matpakkene fristende ved å lage spyd med forskjellig pålegg og litt grønt innimellom, men dessverre uten hell. Matpakkene med brødskiver ble også sendt hjem igjen. Urørt. Hvorfor ville ikke ungen min spise? Jeg vet jo fra før at hun ikke er noe glad i vanlig brød med pålegg på. Derfor så lagde jeg vafler hver morgen en periode og sendte med på skolen. Oppi matpakken la jeg også en Bixit turbar trukket med sjokolade. Matpakken ble tom og jeg hadde faktisk støtte fra alle lærerne på klassetrinnet! Det skal ikke være slik at skolene skal bestemme hva ungene skal ha i matpakken sin og de har vel heller strengt talt ikke lov til å nekte å ha nugatti på brødskiva heller.

Vafler

Slik jeg ser det er det viktig at barn får i seg noe i løpet av dagen så de holder ut. Men en annen ting jeg kanskje synes er like viktig r at matpakkene får lov til å holde seg ferske. Riktignok finnes det matbokser med ørten forskjellige rom og løsninger og som deler som kan fryses. Skåren i gleden med dette er at de må vaskes hver dag og fryses i så og så mange timer for at maten skal holde seg kald noen timer dagen etter. Tungvint? Ja, egentlig…… En del av disse løsningene er også så store og plasskrevende at det knapt nok er plass til skolebøker igjen i sekken. Hva med at skolene innfører en kjøleskapsordning så alle har samme mulighet til fersk matpakke? Man trenger ikke store kjøleskapet i et klasserom.

Frozzypack

Men litt tilbake til denne matpakke igjen. Jeg er sjeleglad for at jeg i det hele tatt får i ungen min noe. Spesielt til frokost på SFO. Hun er riktignok meget glad i frukt og får dette istedet for brødskiver til frokost. Det går mye i druer og bringebær. Kanskje ikke det mest mettende og næringsrike, men det er da noe! Jeg har til og med sendt med pepperkaker i matboksen. Vi har prøvd oss på knekkebrød også uten hell. Noen synes kanskje jeg er sløv, ikke tenker på helsen til ungene mine, at de kan bli tykke osv. Akkurat dette bekymrer meg ikke i det hele tatt. Det jeg er opptatt av er at ungene får noe de selv liker og det er ikke så viktig hva det er. Selv jeg skjønner at man ikke skal sende med sjokolade og potetgull, men det finnes alternativer. Ja, mye av det inneholder mye sukker men er det bedre at ungen skal sulte? Det går an å velge litt med omhu slik at det også er næring i tillegg til sukker.

Alle barn er forskjellig og har stort et sprik i aktivitetsnivå og de liker ikke alltid de samme tingene. Å tvinge på ungene mat de ikke liker av forskjellige grunner ser jeg på som totalt bortkastet og helt unødvendig. Ingen grunn til å lage et helt fargespekter av matpakken dersom ungen ikke liker det eller fordi skolen mener du skal gjøre det. Matpakkedebatten kommer nok til å fortsette å herje og tips vil stadig komme til nye vrier til såkalte «vanskelige» barn i kosten. Men ta samtidig også med i beregningen at noen har andre årsaker til å ikke spise den kjedelige matpakka enn at de ikke liker den! Ja, barn trenger mat med næring for å utvikle seg både fysisk og kognitivt og jeg misunner de som får i ungene sine såkalt «ja- mat». For meg er det en kamp, men ikke kom og fortell meg hva som er riktig for mine barn. Det som er riktig for andre er ikke nødvendigvis riktig for meg eller deg.

Kommenter gjerne

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..