Irriterende bilister


Hvor mange ganger har du ikke ligget bak en bil som enten ikke bruker blinklys i det hele tatt eller venter med å blinke til bilen er inne i avkjøringsfeltet? Sikkert ganske ofte og det er veldig irriterende. Dette er med på å skape frykt, kaos og ulykker i trafikken. Vet ikke bilistene dette eller gir de bare rett og slett faen eller er det ren latskap? Det er ikke så veldig vanskelig å gi et signal om hvilken vei du skal slik at bilen bak deg ser hvor du skal, gjerne litt i god tid.

En annen ting som også kan være farlig er de nye reglene om at man skal blinke seg inn i en rundkjøring. Før skulle du bare blinke deg ut midt i rundkjøringen, men altså ikke nå lenger. Det er ikke sjeldent jeg opplever biler som blinker i hytt og pine og attpåtil ligger i feil fil. Er det rart det oppstår ulykker av dette? For tiden driver vi med øvelseskjøring med vår datter på 16 år og må si at jeg blir vettskremt noen ganger av hvordan enkelte (dessverre for mange) bilister oppfører seg. Ikke av hennes kjøring, men av andre rundt som ikke overholder trafikkreglene.

Blinklys

For å trygge trafikken mest mulig er det viktig å oppføre seg i trafikken og gi signaler til hverandre. Uten disse signalene vil det bli unødvendig mange ulykker. En annen ting er dette med å holde avstand til hverandre. Dette gjelder både under kjøring og stamping i kø og er spesielt viktig når man er ute og øvelseskjører. Som ny bak rattet er det mye å huske på og det skjer gjerne litt for mange ting på en gang som man ikke er vant til. Ved å holde avstand i en kø ved. f.eks et lyskryss så kan den som øvelseskjører kvele bilen slik at den gjør et «hopp» fremover og da er det viktig at bilen ikke er for nærme den som står foran.

Å øvelseskjøre i dagens kjøremønster og med alle idiotene i trafikken er det en stor prøvelse å sitte ved siden av og skulle være mentor. Hun som sitter bak rattet observerer jo hvordan andre kjører og kan naturlig nok stusse litt over hvem som har rett og hva som er riktig. Dette med riktig bruk av blinklys er bare én av veldig mange ting som er uhyre viktig å få på plass, men det er ikke lett når man lærer forskjellig. Det burde også utvises mere respekt for de som er ute og øvelseskjører slik at de kan føle seg trygge og ikke bli redde. Dersom det oppstår plutselige situasjoner som krever en del ekstra og rask tenkning, så kan det være nok til å stresse føreren av bilen nok til å gjøre litt dumme og drastiske ting. Dette kan også bidra sterkt til å ødelegge videre kjøreglede. Rådet mitt er at dersom du ser en stor rød L klistret enten i bakruta eller på bagasjedøra, så hold avstand og ta det med ro og for all del ikke tut!

L- skilt

Det er helt vesentlig at de som øvelseskjører lærer seg trafikkreglene riktig og lærer seg å overholde disse. Da er det også vårt ansvar som kjørelærere å gå foran som et godt eksempel og blant annet bruke blinklys konsekvent der det er behov og påbud for dette. Det holder ikke å bare ligge i riktig fil lenger, men vi skal gi signaler slik at andre ser hvor vi skal. Vi må være tålmodige og beherskede hvis vi skal få gode og trygge sjåfører i fremtiden. Mitt råd er å kjøre så mye som mulig, trene på det som trengs, snakk sammen om teori og spør også om skilting underveis. Da får du en god pekepinn på hvor mye kunnskap eleven har og hva som må terpes på. Jo mere dere øver både praktisk og teoretisk, jo bedre sjåfør vil det bli.

2 kommentarer om “Irriterende bilister

  1. Jeg er enig i at det er mange idioter i trafikken. I tillegg er det enkelte feller i trafikken som kompliserer ting. Da jeg tok lappen i Haugesund for mange år siden, var det slik at du skulle ligge i høyrefila hvis du skulle rett fram eller til høyre i en rundkjøring, og venstre hvis du skulle til venstre. Jeg har flyttet fra byen og husker derfor ikke det nye systemet de har der. Nå er noen av rundkjøringene de samme gamle, mens i minst en av dem gjelder høyrefila kun hvis du skal svinge til høyre. Hvis du skal rett fram må du ligge i venstrefila før du kommer fram til rundkjøringa. Malingen som viser dette er borte, så det er veldig forvirrende. Det er en del farlige situasjoner der, men jeg tar ingen unødige sjanser og tar derfor ofte en omvei selv om det betyr at jeg må kjøre gjennom flere bomstasjoner (mafiabedriften med hovedvkarter i Bergen er dessverre i Haugesund også). Jeg kjørte fra Telemark til Meløy i Nordland da vi flyttet hit i fjor sommer. Det var første gang jeg kjørte gjennom Drammen og Oslo, og var mer avslappet enn i lille Haugesund.

    • Det er frustrerende å se at så mange ikke vet i hvilken fil de skal ligge og jeg skjønner at det kan bli enda mer vanskelig når malingen i veien er borte. Reglene som er nå er totalt forvirrende og de lærde strides om hva som er rett. Spesielt når det gjelder å blinke seg inn i rundkjøringene. Her ser jeg så mange feil at det er skremmende og har opplevd flere nestenulykker. Takket være et våkent sinn og at jeg selv overholder min vikeplikt og signalisering så har det gått greit, men jeg sitter med fryktens ansikt når vi er ute og øvelseskjører!
      Det er synd at man må velge kostbare omveier for å unngå ulykker på vei hjem for slik skal det ikke være. Da ville jeg kanskje tatt kontakt med det lokalevegvesenet og fått de til å male opp stripen igjen.

Kommenter gjerne

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..