Hvordan prater jeg med egne barn om sex?


Dette er et tema som er høyst aktuelt for mange og da også inkludert meg. Selv har jeg alltid vært veldig åpen om akkurat dette temaet, men det å prate med sine egne barn er noe helt annet. Og ikke like lett bestandig. Jeg har også begge kjønn i tillegg til forskjellig alder å forholde meg til og ser at jeg må vinkle det forskjellig hver gang noe blir tatt opp. Barn er nysgjerrige av natur og spør gjerne om dette i tidlig alder. Det kan være ting de har snappet opp i skolegården eller venne/ venninneprat. Ofte er det ord de lurer på og hva betydningen av det ordet er. For rundt ca 5-6 år siden så gikk det en reklame for Libresse bind på tv og denne reklamen gikk natt som dag. Min sønn som da var 6- 7 år lurte på om jenter brukte bleier og jeg skjønte at jeg måtte gi et svar. Svaret han fikk var enkelt: når jenter begynner å bli til damer så får de mensen. Det betyr at de blør i tissen 1 gang i måneden og det er kroppen som sier i fra at nå er den voksen nok til å få barn. Han responderte veldig greit på dette og kom med sitt svar: Da betyr det at du har hatt mensen 3 ganger da, mamma! Jeg kunne jo ikke annet enn å smile og syntes det var flott at han tenkte seg frem til dette selv i og med at jeg jo har tre barn….

fra google

fra google

I dagens skoleopplegg begynner barn å lære om puberteten i 6. klasse, noe som tilsvarer en alder på 12 år. Da lærer de om hva som skjer med kroppen i de forskjellige fasene og naturlig nok vil det dukke opp spørsmål hjemme. Gjerne rundt middagsbordet da man er samlet. Men hvordan går man egentlig frem med dette og hvor mye skal man fortelle? Jeg tenker som så at det er viktig å være åpen og fortelle sannheten og ikke pynte så mye på den. Barn snapper opp utrolig mye gjennom venner, internett, nettaviser og andre sosiale medier og hvis man forteller mye galt her kan det slå tilbake på en selv. Det er viktig å informere så mye som mulig når de selv kommer med spørsmål, men jeg tror også det er viktig at foreldre selv er åpne for dialog og noen ganger starter den. Jeg mener ikke at man bare skal buse ut med alt mulig rart, men å spørre om hvilke temaer de f.eks har hatt på skolen og ta opp tråden derfra. Gi signal om at de gjerne må komme til deg og spørre hvis de lurer på noe.

Det å ha foreldre som er åpne om temaet sex tror jeg kan ha en innvirkning på tryggheten og selvtilliten til barna. De har noen å stole på, noen å snakke med uten å bli ledd av, ikke noe er flaut eller feil. Barn i dag tror ikke lenger på historien om blomsten og bien og det forstår jeg godt. Samfunnet har blitt mere åpent om sex og de snapper det opp overalt og spesielt via nettaviser. Jeg kan tenke meg at det er en del foreldre som er reserverte og flaue når det gjelder nettopp dette temaet, men det er utrolig viktig at de får et godt grunnlag for hva de kan forvente seg videre med ungdomsårene. Jo mere de vet og tryggere de er på seg selv, jo bedre rustet er de til å ta ansvar. Snakk med barna om prevensjonsmidler og opplys om de forskjellige typene som finnes. Gi informasjon om bivirkninger, beskyttelse mot seksuelt overførbare sykdommer, graviditet osv. Vis at du som forelder er interessert og ta del i dette.

fra google

fra google

Selv har jeg alltid vært åpen for spørsmål fra mine barn og jeg svarer gladelig. Det er ikke her snakk om å utlevere sitt eget sexliv, men generell informasjon om hva som skjer og hvorfor. Det er også like viktig å snakke med gutter om graviditet og uønsket graviditet som å snakke med jenter. Gutter må også vite at de har et like stort ansvar dersom dette skulle skje. Vi som foreldre skal være beskyttere for barna våre til de er voksne og da innebærer det også gode informasjonssamtaler om sex. Jeg skal ikke si noe sikkert nå, men jeg tror flesteparten av disse samtalene faller på mor av en eller annen grunn og jeg vet ikke hvorfor. For min del er det helt greit og det gir meg en trygghet på at de stoler på meg og de får svar på det de lurer på. De stoler på meg.

Selv ble jeg mor for første gang som 19- åring, i mine øyne egentlig altfor ung. Med det å bli mor i ung alder følger det med et ikke så rent lite ansvar og det er utrolig mye man går glipp av sosialt. Vennegjengen blir splittet opp og man kommer seg ikke ut så mye lenger fordi barnet opptar all tid. Dessuten er det dyrt å ha små barn. Dette er viktig informasjon å formidle videre til egne barn. De må selv få lov til å leve ut barndommen og ungdomstiden før de selv velger å få barn. Det er et viktig budskap som ikke kan spres for lite. Men jeg har inntrykk av at det nå om dagen er populært å få barn i ung alder, faktisk helt ned i 15- års alderen! Har de ikke fått god nok informasjon om konsekvensene av å ha sex uten beskyttelse eller har temaet aldri blitt tatt opp av foreldre ved gode samtaler informasjonssamtaler hjemme? Eller gir de rett og slett faen? Jeg undres…..

fra google

fra google

Det er sikkert noen foreldre der ute som også har opplevd å ha blitt «forstyrret» midt i akten av barna. Jeg vil tro at dette er mye flauere for barna å forholde seg til enn ungene, men her spiller jo alder også en vesentlig rolle. De færreste ville fortalt 10- 12 åringen eller eldre om hva de akkurat bevitnet. Dette klarer de å resonnere seg frem til selv, men dersom det gjelder yngre barn som ikke helt forstår så synes jeg man kan prøve å fortelle litt. Ikke i detaljer selvfølgelig, men om at to voksne mennesker trenger å ha litt kroppskontakt og kos av og til for å ha det bra. Selv lærte jeg hvordan barn ble til av selveste Trond Viggo Torgersen på barne- tv! Ja tenk, vi lærte om sex på barne- tv i en alder av 6- 7 år. Han sa det veldig klart og tydelig og jeg husker i klartekst den dag i dag hva han sa: Da putter pappa tissen sin inn i det lille hullet bak tissen til mamma! Så kastet han taustumper som skulle forestille sædceller rundt i studio og viste veien frem til egget til mammaen. Egentlig en veldig grei måte å forklare det på og det er fakta. Barn trenger fakta og ikke glanshistorier som er pyntet på og sladdet. Vær åpen og ærlig og snakk med barna dine om sex fra tidlig alder. Sex er helt naturlig og det er bedre at de vet for mye enn for lite!

Kommenter gjerne

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..