Viser du foreldreansvar?


Når jeg snakker om foreldretype så refererer jeg mest av alt til de som er foreldre til litt større barn fra ca 12 år og ungdommer opp til 18. Vi både ser, hører og leser stadig om ungdommer og barn helt ned i 10- års alderen som ruser seg og har sex. Ofte ender det opp med at de må bli kjørt hjem av politiet og det er ikke uten grunn de lager sak av dette i avisene. For noen uker siden leste jeg en blogg som var lagt ut på Facebook om at foreldre burde skjerpe seg når det gjaldt ungene sine. Temaet der var hvordan bilder de la ut av seg selv og hvor fort det kunne bli misoppfattet av de som faktisk så dem, selv om hensikten var en helt annen. Bra at slike temaer blir tatt opp, men jeg vil ta opp noe annet; rus, festing og sex.

Ungdom og rus

Det er så utrolig mange naive og godtroende foreldre der ute at det er rent skremmende. Mange viser lite ansvar og sier ja til det meste når ungene spør. Ungene kan fint få lov til å være hjemme alene en helg mens foreldrene tar seg en hytteur eller en Danmarkstur for den saks skyld. Dette synes ikke jeg er greit. Alle foreldre vil jo gjerne tro at barna deres er helt uskyldige og aldri gjør noe galt. Dette er så på jordet som du kan få det. Våkn opp! Vi skriver 2013 og alle barn har sine egne svin på stien enten du liker det eller ei. Når du gir ungene lov til å være hjemme alene en helg når det er 14 år gammelt så er du ganske ignorant og viser at du ikke bryr deg noe særlig om hva som foregår. Unger og ungdom tøyer grenser og de vil gjøre det. De kommer til å snike seg bak ryggen din og gjøre noe de vet at de ikke får lov til som de selv vet er galt.

Jeg tror jeg er av den foreldretypen som kanskje bryr seg mer enn andre og til tider kanskje litt for mye og det hender jeg må ta meg selv i nakken. Foreldre skal sette grenser og regler, men av og til kan det også bli for strikt slik at det virker mot sin hensikt. Noen vil kanskje kalle meg litt «naziforelder» på enkelte punkter og dette gjelder spesielt overnattingsbursdager, hytteturer og campingturer. Jeg ringer alltid til foreldrene til den andre som det skal foregå noe hos for å forsikre meg om at det er greit og at det er voksne tilstede. Datteren min er nå 16 år og jeg skjønner jo at jeg må gi slipp en gang, men foreløpig er hun ikke gammel nok til å gjøre hva hun vil uten å spørre først. Hun synes nok det er litt pinlig at jeg alltid skal ringe og sjekke opp, men jeg ønsker å være trygg på situasjonen og vite at hun ikke lyver. For løgner er noe ungdommer vet å dra god nytte av og det er mye foreldre rundt om ikke vet.

Ingen ønsker vel å vedkjenne seg at ungene sine på 12 år drikker øl eller røyker. Det er flaut og ikke minst en skandale i mange nabolag og da gjerne i litt finere strøk hvor foreldrene er ganske synlig velstående. Jeg synes det er utrolig trist at ikke flere stiller opp for ungene sine og bryr seg litt mer om hva som skjer. Det er ikke trist for meg, men for barna som lider under foreldre som bryr seg mindre eller ikke i det hele tatt. Barn som har fri oppdragelse uten hverken ansvar eller regler kommer det sjelden noe godt ut av. De blir overlatt til seg selv og følger som oftest strømmen av det fullt så ikke gode slaget. Mange av de fester hver helg, overraskende mange røyker faktisk hasj, noen prøver seg frem med GHB mens andre igjen tar seg en uskyldig sigarett. Det er mange aspekter ved det å ikke bry seg og mange av disse barna sliter med selvtillitten sin fordi de må ordne alt selv og sjansen for at de får tak i noe som de ikke aner hva er kan få alvorlige konsekvenser. Det er mye farlig «partydop» ute og går og man vet aldri hva man får. Ungdom er nysgjerrige av natur og noen strekker strikken litt lenger enn andre. Hvis du som forelder selv bruker sterke smertestillende av noen årsak og har mistanke ti poden, så husk å sjekk pilleboks og medisinskap. Vi kan aldri være for forsiktige med dette.

Piller

Som foreldre har vi ansvar for å følge med og ta vare på barnas egne interesser innenfor trygge rammer. Vi plikter også å gi omsorg, men når man ikke følger opp på noen av områdene så er det faktisk omsorgssvikt og man kan faktisk risikere å bli anmeldt for det. Er det ikke da bedre å ta en telefon for mye enn for lite eller faktisk bli hjemme den helgen hvis man ikke får enten «barnevakt» eller at ungen kan sove trygt hos noen man gjør avtale med? Enten det er noen fra klassen eller besteforeldre, tanter, onkler etc.? Det finnes pr. i dag så og si ingen barn og unge som ikke har mobiltelefon så det er lett for oss foreldre å være oppmerksomme og å følge opp så det finnes ingen unnskyldning for å la være. Er du godtroende nok til å la være å følge så være også forberedt på at det kan komme alvorlige følger, til og med fatale. Ja, faktisk så er det så ille blitt når det gjelder ungdom og bruk av alkohol og rus.

En annen ting er dette med sex. Jeg har også skrevet litt om dette temaet før, men vi kan aldri bli trygge nok og det er derfor viktig å følge opp. I Norge er det 16 års- grense på å ha samleie og de fleste ungdommer debuterer sexuelt lenge før denne grensen. Da er det viktig og vårt ansvar som foreldre å sørge for at de beskytter seg både mot uønsket graviditet og kjønnssykdommer. Det er nok lurt å være åpen og ærlig i både denne diskusjonen og den om sex med barna/ ungdommene. Bli med på legekonsultasjon og snakk om forskjellige typer prevensjon. Det er bedre for barna å vite at de faktisk har foreldre som bryr seg og tar ansvar for dette enn at de regelrett gir faen og lar de jerje rundt fra seng til seng. Uansvarlige og naive foreldre er kilden til mye vondt i barnas liv og mye kunne vært unngått dersom flere viste ansvar. Dersom barna/ ungdommene gjør noe galt så mener jeg det bør få konsekvenser. Ikke i form av husarrest som ble brukt mye før, men av noe som svir og de ikke ønsker å oppleve igjen. Hva det enn skulle være er jo selvfølgelig helt opp til hver enkelt forelder, men å la ting skure og gå uten noen som helst konsekvenser har ingen virkning og du får selv svi for det.

Dersom ungdommen din på la oss si 14 år, sier hun/ han er bedt på fest så ta en telefon til foreldrene og hør om dette er riktig og om det er voksne tilstede. Er det ikke voksnte tilstede så tilby deg å hente ungdommen etter festens slutt så det kommer trygt hjem igjen. Ungdom på 14 år har ikke lov til å nyte alkohol og skal heller ikke gjøre det. På den måten er du trygg på situasjonen og at ungdommen faktisk har litt respekt for deg som forelder dersom hun/ han takker ja. Dersom du får nei, kan du banne på at det er ugler i mosen. Foreldre må komme mer på banen og vise seg litt mer i det store bildet og begynne å interessere seg litt mer for hva ungene driver med på fritiden. Husk at de fortsatt ikke er myndige og har krav på en trygg, omsorgsfull og god oppvekst og det er vår oppgave som foreldre å gi dem det.

2 kommentarer om “Viser du foreldreansvar?

  1. Jeg er så enig med deg Inger-Lill, men det er nok en del foresatte der ute som er panisk redde for ikke å være «kule» nok. Derfor gir de frie tøyler.

Kommenter gjerne

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..