Er bunad sexy???


Den store dagen nærmer seg med stormskritt, faktisk bare én dag unna. Mange står i skrivende øyeblikk og stryker skjorter, dresser og annet stas som skal frem i morgen. Og her kommer nemlig bunaden inn. Det er mange som bærer bunad på 17. mai (forsåvidt også andre anledninger, men 17.mai dominerer) og de bærer den med stolthet. Forsåvidt greit nok det og noen av de er riktig så flotte, men det er én ting jeg undres over når det gjelder bunader og det er om det er et sexy plagg? Første gangen jeg hørte noen si at damer i bunad var sexy var vel for 7- 8 år siden og jeg må innrømme jeg ble litt paff. Bunad er ikke et plagg jeg forbinder med sexy. Det er et plagg som du pakker deg inn i lag på lag og skjuler alt som heter former. Jeg trodde sexy var å vise litt former? Bunaden på bildet under er fra Sør- Østerdal og jeg synes ikke det finnes et snev av sexy ved den. Snarere tvert i mot. Det er et sammensurium av grelle farger som det ser ut som er satt sammen på måfå.

Bunad Sør østerdal

Det er heller ikke alle som kler bunad og det finnes faktisk også ganske mange stygge bunader. Smak og behag. Selv er jeg ikke eier av bunad, men jeg ønsker meg en som jeg kan ha til neste år. Det er faktisk veldig praktisk å ha et sånt plagg hengende i skapet i stedet for å kjøpe nye klær hvert år eller gremmes over ikke å noe å ha på seg. Kvinnfolk klager ofte over at de har stappfulle skap fulle av ingenting. Intet ukjent fenomen der. Men bunad er praktisk av andre årsaker også; nemlig været. De siste årene har været vært temmelig kjølig og guffent og da er bunad kjekt å ha. Som regel er den ganske varm og garantert varmere enn ett av plaggene i det stappfulle skapet fullt av ingenting. Men litt tilbake til dette med om bunad er sexy. Jeg mener fortsatt nei. Det er en folkedrakt som skriver seg mange hundre år tilbake (jeg snakker om ekte bunad med røtter) og jeg forbinder faktisk mange av bunadene med budeier som sitter og melker kyr og geiter. Intet sexy å finne ved det. På bildet under ser du festbunad fra Nes. For meg så ser det ut som en fotsid kjole med et forferdelig blomstermotiv for å eventuelt skjule at man er altfor stor. Ser ut som en sekk med mønster på. Fortsatt ikke sexy og man kan fint melke kuer i et slikt plagg og det er nesten så jeg hører noen roper på Dagros i bakgrunnen når jeg ser på bildet….

Festbunad fra Nes

Jeg er kanskje også litt rar når det gjelder akkurat bunaden for jeg mener man skal ha kropp til å bære den. Med kropp til det mener jeg former; fyldige hofter, rompe og store pupper. Det er et «kjerringplagg» uansett hvor fint det er. Leser man om bunader så har mange av de mye historie som skriver seg langt tilbake i tid. Det er mulig det var sexy på 1800- tallet, men det er ikke sexy i dag. Bunaden overlater faktisk ALT til fantasien uten å avsløre noe som helst. Sexy for meg handler om å gi en liten smakebit og overlate resten til fantastien. Jeg vet det er flere som synes bunad er sexy, men jeg får meg ikke til å synes det. Hva er vel sexy med ei svett dame med svetteringer under armene som tørker seg i panna med en søkkvåt serviett? For de fleste bunadene som er ekte er nemlig veldig varme. Mange er i ull fra innerst til ytterst og selv om vi bare har skarve 7- 10 grader på selve 17. mai er det nok til å få svetten til å sile. Ikke sexy på en flekk. På bildet under ser du to av de bunadene jeg synes er flotte; nemlig den blå bunaden fra Nordland og den sorte fra Lundeby.

Bunad Nordland

lundeby-bunad

Men det er et flott plagg (langt i fra alle), en skikkelig festdrakt som er veldig praktisk å ha hengende i skapet. Den er svindyr, men kanskje ikke så dyr allikevel når man setter sammen kostnadene av å kjøpe nytt hvert år i stedet. En annen ting er at formene våre forandres med årene. Noen eser ut og andre krymper inn og bunaden må gjøres om likeså og det klages mye over det. Hva er så sexy med dette? Jeg kan ikke fatte det. Bruk det gjerne til folkefest som det er ment for og andre anledninger den kan brukes, men fortell meg gjerne hvorfor du mener det er sexy (hvis du synes det)? Man blir jo omtrent formløs i dette plagget. Alt flyter jo gjerne i hverandre når det gjelder bunader. En annen ting er beltestakken. Den gir litt mere form takket være beltet i livet. Der kommer midjen frem og man fremhever samtidig puppene. Beltestakken viser i hvertfall formen av en kvinne og skiller seg kraftig ut fra vanlig bunad synes jeg. Selv har jeg lagt min elsk på beltestakken fra Øst- Telemark i fargen lilla med sort skjørt og hvit vest som du ser bilde av under her:

Beltestakk øst telemark

Jeg er ikke ute etter å kritisere de forskjellige bunadene, men du verden for en stor foorskjell det er ute og går. Jeg kan heller ikke si at jeg synes de fleste bunadene er fine. Det finnes så mange forskjellige i former, farger og fasonger og noen er rett og slett grusomme. Antagelig er det også noen som synes beltestakken jeg synes er fin, er skikkelig stygg. Bryr meg ikke i det hele tatt, men bunad er fortsatt ikke sexy! Uansett hva folk måtte mene og synes om bunader og om de synes det er sexy eller ei så ønsker jeg alle en riktig god 17. mai. Hipp, hipp hurra!

2 kommentarer om “Er bunad sexy???

  1. Smaken er som baken 🙂 Vil bare si at vi har så ulike meninger man kan ha om bunad. Jeg synes Sør østerdalen er en av de aller flotteste (en rekonstruert bunad). «Epokeriktig» og historisk interessant. Den skiller seg fra mange andre med delt liv og stakk, ettersom den er basert på faktiske klær. Man kan velge stoffer og farger man selv liker. Jeg er ikke så glad i fantasidrakter. Og synes telemarksbunaden i utgangspunktet er flott, men kan ikke fordra 90’tallsbunaden i lilla og den i rosa som du fremhever. Nordland, lundeby og lignende bunader blir for meg upersonlig. Noe er ikke på måfå selv om det ikke er ton i ton over samme palett. Godt vi er ulike. Vi er kanskje enig i en ting. Det værste jeg ser på bunad er «sægge-liv». Liv, som ikke sitter i LIVET.

Kommenter gjerne

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..