Hjelpes meg….. Jeg har laget bryllupskake for første gang!!!


Jeg ser ikke på meg selv som noen super kokk eller veldig flink baker, men jeg synes det er utrolig moro å stå på kjøkkenet å prøve meg frem med forskjellige ting og nye utfordringer. Utfordringen jeg tok på meg for ca halvannen måned siden var å lage bryllupskake…..  Det er noe jeg aldri har laget før, men jeg tok på meg oppdraget. Hvem kan vel si nei til verdens beste kollega og venninne som alltid stiller opp for en? Vel, jeg kunne ikke det. Brudeparet ønsket seg en 3- etasjes kake og jeg fikk frie tøyler, men det skal bemerkes at de har prøvesmakt på litt av fyllet underveis.

Å lage sukkerbrød er noe jeg vanligvis er veldig god på og jeg har gjort det utallige ganger. Det er liksom ikke så vanskelig å få til. Men denne gangen så var det faktisk ikke så veldig lett. Sukkerbrødet var både glutenfritt og eggefritt da bruden er hyperallergisk mot egg! Jeg forsøkte selvsagt å lage sukkerbrød med vanlig hvetemel, men da ble det tungt som bly og det skal jo ikke sukkerbrød være. På sukkerbrødene tok jeg utgangspunkt i Hildekaken som ble vist på God morgen Norge og oppskriften finner du her:

http://www.tv2.no/gmn/wenche/oppskrifter/hildekaken-2334946.html

Det tok meg mange forsøk på å få denne vellykket. Jeg prøvde å bytte ut en del av hvetemelet med potetmel og kaken ble noe lettere men fortsatt tung, dog bedre på smak i følge bruden. I løpet av et par uker gikk det mange sukkerbrød i søpla og jeg ble ganske frustrert. Spesielt når man begynner å føle tidspresset på seg og vet at man MÅ få dette i havn. Å lage en bryllupskake krever enormt mye planlegging, noe jeg fant ut underveis. Jeg har prøvet å feilet, men jeg lyktes til slutt. Redningen ble glutenfritt med fra Schaer, en ny melmiks som heter Patisserie Mix C da den er uten egg. Egentlig er den ment til å lage småkaker og kjeks med, men det fungerte fint og var best på smak av alle variantene jeg prøvde. Toro sin lyse melblanding ble som seig tyggegummi…….

Schaer melmix c

Dersom du bruker denne melmixen til sukkerbrød, så beregn goooooooooood steketid! Ett eneste sukkerbrød i en form på 22 diameter tok nærmere TO TIMER og du kan da tenke deg at du må bruke noen timer på kjøkkenet for å få ferdig bunnene. Jeg laget alle bunnene i forkant og frøs de ned. Hvis ikke hadde brudeparet måttet bestille kaken fra noen andre/ et bakeri og det ville jeg jo ikke! I Hildekaken brukes det natron og hvitvinseddig som hevemiddel. Er litt usikker på hvorfor det er eddik i den egentlig….. Den lager bare mørke prikker i sukkerbrødet dersom man bruker hvetemel…. Men samme det. Det viktigste var at jeg fikk det til til slutt og jeg måtte justere mengden røre i den største formen flere ganger før jeg fikk det til. Og den største formen som er 30 cm i diameter får man bare to bunner ut av så den må lages i to omganger. Røren til dette «sukkerbrødet» blir ganske så tyntflytende, men trikset her var å la røren stå og hvile i bollen 15- 20 min før den ble helt i formen.

Vel, sukkerbrødene fant til slutt veien til fryseren og jeg kunne nå begynne å konsentrere meg om pynten….. Hmm, kremt…. Pynt? Hva i all verden skulle jeg pynte dennne kaken med? Jeg som aldri hadde gjort dette før? Løsningen ble selvfølgelig å tråle meg inn på alle mulige kakeblogger og kakedesignere for å få tips og inspirasjon. Ikke veldig lett når man ser de fantastiske verkene andre får til så jeg mistet motet ganske mange ganger og var veldig fortvilet og jeg holdt på å gi opp underveis. Jeg fikk noen uvurderlige tips spesielt fra én kakeblogger og fulgte de og da ble alt så mye lettere for meg. Som takk for tipsene og rask respons på mine dumme spørsmål legger jeg ut link til bloggen hennes her:

http://camillaskakedesign.blogspot.no/

Ellers må jeg også takke www.kakeboksen.no for rask levering av utstyr til å kunne lage pynten til kaken! Dette er utstyr som helt klart skal tas i bruk igjen og jeg skjønner nå at riktig verktøy er halve jobben! I kaken har jeg brukt bringebærsyltetøy og krem som fyll i nederste laget og hjemmelaget bringebærmousse i øverste laget. Kaken er smurt inn med et tynt lag med vanilla icing for å gi kaken hold og å gjøre den mer stabil. Jeg prøve med fløtekrem, men alt flyttet seg bare rundt og bulet hit og dit……. Den kaken ble testkake på jobben, men med vanlig sukkerbrød 😉 Ellers er kaken trukket med PALS ekstra hvit marsipan. Hjertene i lilla og hvit er laget med royal icing. Til slutt legger jeg ut noen bilder av pynten jeg brukte til kaken og selvfølgelig hvordan kaken ble til slutt. Riktignok ble det litt ujevnheter og luftbobler her og der, men jeg klarte dessverre ikke å få det bedre denne gangen. Jeg får bare prise meg lykkelig over at lyset i lokalet var dunkelt slik at de verste skavankene forsvant i mørket 😉 Brudeparet fikk denne kaken i presang av oss.

 

icng hjerter laget på frihånd

icing hjerter laget på frihånd

hjemmesnekra marsipanroser

hjemmesnekra marsipanroser

kaketoppen før den er helt ferdig

kaketoppen før den er helt ferdig (mangler 6 roser og perler i de hvite)

ferdig montert kake på staivet

ferdig montert kake på stativet

Denne kaken har jeg brukt mellom 4 og 5 uker på å komme i mål med. Hvis jeg noen gang skal lage bryllupskake igjen så er jeg i hvertfall bedre rustet med alt utstyret jeg trenger og jeg har blitt klokere på mange områder. Øvelse gjør mester har jeg hørt!

 

 

 

 

 

2 kommentarer om “Hjelpes meg….. Jeg har laget bryllupskake for første gang!!!

  1. Hei hei! Flott kake 🙂 og moro at kaken ble bedre med glutenfritt mel enn vanlig hvetemel 🙂 ser at du refererer til Hildekaken for sukkerbrødet, men har du en oversikt over ingredienser og mengder du brukte i sukkerbrødene? 🙂

Kommenter gjerne

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..