Pillesvitsjing


I de senere årene har det kommet mange såkalte generika- preparater på markedet. Dette er medisiner som sies at det er det samme som originalen, bare at de koster mindre. Mange mennesker i befolkningen bruker faste medisiner til daglig og mange av dem er livsviktige. For denne andelen er det ikke bare bare å bytte ut noe man har brukt fast i en årrekke for så å bytte til noe ukjent, men dette er det altså Statens Legemiddelverk som har bestemt for oss uten at vi som frobrukere skal ha noe å si på dette.

Hvis du skal hente ut en medisin som har fått et generika- preparat som skal tilsvare originalen, så er du tvunget til å bytte dersom du ikke blar opp ikke en ubetydelig sum. Medisiner som en gang kostet litt over 60 kr på blå resept, må du nå bla opp over 360 kr for dersom du velger originalen. Jeg har her tatt utgangspunkt i en medisin jeg selv bruker daglig og har gjort i over 10 år; en blodtrykksmedisin som jeg er helt avhengig av. Originalutgaven av denne kommer i kalenderpakning á 98 tabletter. Brettene er merket med ukedag og dekker to uker. Dette er kjempeflott og ikke minst vitkig for de som kanskje surrer litt med hukommelsen. Sist jeg hentet ut måtte jeg altså hente ut generika dersom jeg skulle slippe å betale hele 366 kroner! Pakningen var dobbelt så stor og hadde ingen form for merking på brettet og de er dobbelt så store.

Atacand

Jeg fikk ganske bakoversveis da jeg fikk denne nyheten. Det sies at det skal lønne seg for pasienten å kunne bruke generika for å slippe store utgifter, greit nok. Men hvorfor skal man legge på et så vanvittig stort påslag på originalen? Vi snakker her om at de har lagt på hele 300 kroner!!! Dette skjønner jeg meg ikke på. Dessuten må da dette være en fantastisk måte å skvise ut velkjente aktører på markedet og det kan da neppe ligge noen «sunn konkurranse» i nettopp dette? Dessuten er det ikke alltid like heldig for forbrukeren å svitsje medisiner. Under kan du lese om hva Statens Legemiddelverk også sier om at du selv må betale mellomlegget. Men hvordan regner de ut mellomlegget når originalen for bare noen måneder siden kostet i overkant av 60 kroner og nå 366 kroner?

http://www.legemiddelverket.no/Blaa_resept_og_pris/medisinbytte_i_apotek/Sider/default.aspx

Som jeg nevnte over her så kan mange av medisinene ha andre hjelpestoffer enn originalen. Mange leger er heller ikke flinke til å sette seg inn i den nye informasjonen om de nye pillene. Mange tror nok at dette er en helt lik medisin som tidligere er brukt uten å tenke på konsekvenser for hva «andre hjelpestoffer» kan ha. Hva om pasienten er allergisk ovenfor noen av hjelpestoffene og faktisk (litt drastisk) kan dø av det? Apoteket informerer heller ikke om dette så det er da opp til pasienten selv å lese seg opp på det i pakningsvedlegget. Men hva om det opstår en uventet reaksjon på ett av disse hjelpestoffene som er annerledes som f.eks (for å sette det på spissen) anafylaktisk sjokk? Skal man virkelig gamble med livsviktige og nødvendige medisiner bare for noen kroner og fordi Statens Legemiddelverk har bestemt dette for oss? Hvem har ansvaret dersom noe går galt?

Dette med generika gjelder ikke bare medisiner på blå resept, men også hvit resept. Flere av familiemedlemmene våre er avhengige av allergitabletter i pollensesongen og den mest vanlige er brukt; cetirizin (tidligere zyrtec). Ikke engang denne får du som original lenger fra den produsenten du vanligvis bruker. I stedet er det et annet firma som har tatt over produksjonen og de skylder på produksjonsproblemer. Også her er pillene annerledes enn originalen, men den største forskjellen her er at du fortsatt står fritt til å velge originalen uten å betale dyre dommer for det. Her er mellomlegget på 20- 30 kroner!!! Hvorfor er mellomlegget så fordyrende på medisiner som er livsviktige og ikke andre? Hvordan regner de seg frem til denne summen? Dette her kommer jeg aldri til å bli klok på.

Cetirizin

En annen medisin er en smertestiller ved navn Pinex forte som er sterkt smertestillende og har en rød varseltrekant på seg. Jeg fikk denne medisinen på sommeren i fjor for sterke ryggsmerter (pga prolaps), men fikk et annet tilsvarende preparat (codaxol) og fikk beskjed om at de var tomme for originalen men at det skulle være det samme. Det var det ikke!!! De virket omtrent ikke i det hele tatt og dessuten var de ekstremt vanskelige å svelge pga manglende drasjering. På torsdag i forrige uke hadde jeg en operasjon i låret mitt og fikk også nå resept (hvit) på Pinex forte. På apoteket ga jeg beskjed om at jeg ikke villle ha generika pga manglende virkning. Damen i kassen sa at jeg ikke kunne få originalen pga produksjonsproblemer og at de hadde hatt dette siden i fjor. Jeg ba selv om brusetbalettene til produsenten av originalen istedet og det var ikke noe problem. Ikke kostet det meg en krone ekstra heller. Dette her synes jeg er veldig merkelig……

Pinex forte

For å fortsatt få originalpreparater på blå resept må legen huke av på resepten og oppgi medisinsk grunnlag for at du ikke kan bruke generika. Hvorfor skal det være så tungvint og hvorfor skal en helt ukjent part for oss bestemme om vi skal ha original eller generika? Dette burde da være opp til hver enkelt pasient? Vi er altså tvunget til å bruke noe som ser annerledes ut, kanskje lukter annerledes og også kanskje har en annen virkning eller manglende virkning? Leger generelt må bli flinkere til å informere pasientene sine om hva som har kommet av generika når det gjelder bruk av livsviktige medisiner og at det er det de får på apoteket. Pasientene bør slippe å få denne overraskelsen på apoteket. Dessuten burde det også være en opplysningsplikt på dette med «andre hjelpestoffer» FØR pasienten tar preparatet i bruk.

4 kommentarer om “Pillesvitsjing

 1. Helt enig i det du skriver. Glemte selv en gang å be legen om å huke av på at jeg ikke skulle ha generisk migrenemedisin, det ble bare 160-noe kroner, men der og da var det ikke greit. I tillegg til at de ikke virket.Nå bruker jeg ikke medisin mer, men dette er et viktig tema å belyse. Det er ikke alle som vet forskjellene og legene sier jo ikke stort.

  • Her synes jeg både legen og apotekene svikter. Det virker som om de bare får en beskjed fra Statens Legemiddelverk om at her har ikke pasientene noe de skulle ha sagt og at det er legemiddelverket som tar avgjørelsen for deg….. Dette synes jeg er helt på trynet da det faktisk er forbrukeren som skal ha sluttproduktet. Og dette med utregning av mellomlegget skjønner jeg meg absolutt ikke på. Hvordan kan man nå hente ut en generika «gratis» på frikort mens du nå må betale rundt 300% for originalen som engang kostet 67 kroner? Dette er ikke logisk for meg……

   Jeg skjønner godt at du reagerte selv om det «bare» var 160 kroner. Det er snakk om å få informasjon før man kjøper produktet, ikke mens man står og skal kjøpe det. Se for deg et scenario at det er en medisin du er avhengig av og som du har tatt siste tabletten av i dag og må ha nye. Du går til apoteket og skal hente ut mer, men du får et generika og beskjed om at; hvis du skal ha originalen vil det koste deg 450 kroner! Ikke rart at folk reagerer på dette…

   • Jeg har vært i den situasjonen du beskriver 😉

    Jeg har brukt Lamictal, og som standard blir sugetabeletter med smak skrevet ut (disse er helt forferdelige), jeg fant ut at det faktisk fantes Lamictal uten smakstilsetning, men legen hadde ikke hørt om den og gadd ikke sjekke det opp heller. Tok med utskrift av felleskatalogen og til slutt gikk det greit, jeg skulle få resept på den. Så får ejg vite at siden dette er «spesial» er den ikke på blå resept, apoteket ber meg om over 2000kr. Sendte søknad til HELFO om å få den på blå resept og det gikk (eller, legen gjorde det).

    Ikke helt sammenlignbart, men igjen dette med at pasienten ikke får beskjed. Jeg kjenner flere som har kviet seg for å ta Lamictal nettopp pga. smaken. Disse hadde heller aldri fått vite om alternativet av legen, og når tablettene er så forferdelige at pasienten slutter å ta dem, da burde et alternativ være aktuelt…

    Ser også for meg da min bestemor fikk utskrevet noen /meget/ sterke smertestillende av en vikarlege, hun visste ikke hvor sterke de var eller bivirkninger (dette er en dame som knapt har rørt medisiner hele sitt liv, en liten Ibux holder lenge), hun stolte på at legen visste at hun trengte dem.

    Ja, det er helt på trynet. Noen ganger lurer jeg på om de som bestemmer det ikke har vært pasient selv, for det er et overtramp.

   • Minste datteren min på 7 år har epilepsi og hun fikk Lamictal som sin første medisin da hun var 2. Da fikk hun noe som heter dispergbare tabletter som smelter i munnen og det er kanskje de du refererer til? Hun måtte ha disse da hun ikke kunne svelge tabletter, men det burde være normal og standard prosedyre at voksne får vanlige tabletter.
    Legen vi hadde på SSE (spesialsykehuset for epilepsi) den gang var ganske årvåken og ga oss også beskjed om at det var leveringsproblemer med vanlig Lamictal. Her mener jeg han oppfylte opplysningsplikten sin ovenfor pasient og pårørende. Men jeg visste ikke at de vanlige tablettene måtte søkes om på registreringsfritak? Det er da en veldig vanlig medisin som mange bruker for både bipolar lidelse, depresjon, angst og epilepsi……
    Men jeg sjønner godt at du ikke tok smeltetablettene.

    Medisinene datteren min bruker nå er ikke markedsført i Norge så vi måtte søke godkjenningsfritak via Statens Legemiddelverk, men jeg måtte pent bla opp 1600 kroner for mindre enn 3 mnd bruk! Dette ble jeg heldigvis informert om og jeg fikk pengene tilbake og de får hun nå på blå resept 🙂

    Vi som pasienter må i stor grad være våkne selv over hvilke medisinvalg vi gjør og dette blir helt feil. Dette kan jo gå på pasientsikkerheten løs! Fikk forøvrig en opplysende kommentar på Facebook av ei venninne som jobber på Apotek1 og hun sa at Apoteket har opplysningsplikt over å gi pasienter informasjon om blant annet «andre hjelpestoffer» og andre tilsetninger som måtte forekomme. Greit å vite i denne sammenheng 🙂

Kommenter gjerne

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..