Se oss og bruk oss!


Arbeidsledigheten herjer landet rundt og det er færre stillinger utlyst enn før, men ett fellestrekk de fleste utlyste stillingsannonsene har er at de søker høyt utdannete ledere og autorisert personell. I og for seg så er det ikke noe galt i det, men det finnes utrolig mange flinke og flotte mennesker med en middels utdanning som helt sikkert ville passet perfekt til mange av stillingene. Det er nemlig ikke alltid slik at det er de med lengst og høyest utdanning som er den beste løsningen for bedriften/ arbeidsplassen. Rundt om i landet sitter det utallige mennesker som har fullført en utdanning, men som ikke har spesialisert seg eller tatt sikte på en videreutdanning.

Spesielt tenker jeg på helsevesenet og alle stillingene som blir utlyst. Den store gjengangeren her er sykepleiere, helsefagarbeidere, miljøterapeuter og vernepleiere. Alle disse stillingene krever at du har autorisasjon eller fagbrev og gjerne med videreutdanning eller erfaring innen lindrende medisin, aldersrelaterte sykdommer som f.eks Alzheimers, erfaring med funksjonshemmede, erfaring fra psykiatri osv. Mitt store spørsmål oppi det hele er: hvordan kan man skaffe seg erfaring fra noen av disse feltene dersom man ikke tar de inn de som ønsker å få mer erfaring, men ikke har det fra før? Det krever nemlig at man må slippe gjennom et nåløye for å få denn erfaringen.

Helsefagarbeider

helsefagarbeider

Det sitter mange med utdanning innen helse som aldri slipper til på disse jobbene. Jeg tenker da spesielt på helsesekretærene som faktisk er ganske allsidige. Mer enn mange tror. For å kunne bruke tittelen helsesekretær så må man være autorisert da dette er en beskyttet tittel, men arbeidsoppgavene til en helsesekretær har en mye større rolle enn mange tror og det er få som benytter seg av den i ansettelsesøyemed. De fleste forbinder nok arbeidsoppgavene til en helsesekretær med å ta blodprøver og analysere urin osv. Vel, da tar man skammelig feil. En helsesekretær er den første pasientene møter ved en legekonsultasjon og er et veldig viktig bindeledd mellom pasient og lege. Det krever at man har gode kommunikasjonsevner, evner til å se og forstå pasienten, vise empati, lytte, komme med råd, være en støttespiller og medmenneske. Som helsesekretær må man se hele mennesket og dets behov og det er ingen liten oppgave.

Selv er jeg utdannet og autorisert helsesekretær (for de som ikke har sjønt det til nå) og har jobbet på litt forskjellige steder og har blitt mange erfaringer rikere gjennom årene. Jeg har alltid hatt lyst til å jobbe med mennesker og jeg hadde min første jobb i hjemmetjenesten som hjemmehjelp da jeg var tenåring. Siden har det ballet på seg og jeg har elsket det fra første stund. Jeg tok ikke utdanningen min før jeg var godt voksen, men jeg følte at jeg måtte ta den for å komme meg videre. Det nyttet ikke å søke jobb uten å ha en formell utdanning på papiret å vise til. Jeg angrer ikke et sekund! Det er et yrke som har gitt meg så utrolig mye og jeg har følt at jeg faktisk har kunnet og ikke minst villet gi av meg selv. Faktisk så mye at jeg har kommet hjem fra jobb helt utslitt og på gråten. Men det har vært en god gråt fordi jeg har vist og visst at jeg kan hjelpe andre mennesker som trenger hjelp. Jeg har visst det fordi jeg har fått bekreftelse og ros fordi nettopp jeg var der.

Helsesekretær

helsesekretær

Tenk om helsesektoren kunne åpne opp for å slippe til litt flere helsesekretærer i stillingene de lyste ut og tenke litt mer alternativt. Jeg er sikker på at det er mange som ville gjort en fantastisk jobb! Vi er kan mer enn å bare stikke hull på folk og å analysere prøver. Vi er mennesker vi også og vi trenger alltid å bli bedre. Det gjør vi at vi får slippe til på litt andre måter enn de kontroversielle måtene. Vi passer f.eks inn på sykehjem hvor vi både kan stelle og prate med pasientene/ beboerne, vi kan være behjelpelige med å ta noen prøver, vi kan være en støttespiller og en venn, ja egentlig ganske mye bare man går ut av den lille boksen. Men hvorfor er det ingen som bruker oss til dette? For det er faktisk flere stillinger utlyst innen helsevesenet. Det er sikkert mange som også ønsker litt mer variert arbeid og kanskje også ønsker å få mer erfaring fra andre yrker, men innenfor helsesjangeren. Da gjelder det å slippe dem inn i varmen.

Hvis mangelen på personal i helsesektoren er så stor som både media og annonsene gir uttrykk for så må man nesten bruke de ressursene man har og som er kompetente til det. Ja, det er selvfølgelig noen oppgaver vi ikke kan eller har lov til men det handler vel også kanskje om å utfylle hverandre litt? Vi kan ikke dele ut medisiner, men vi kan gå medisinkurs som gir oss lov til det dersom vi består. Vi kan ikke sette kateter, men det kan en sykepleier. Vi kan tømme posen etterpå og sette på ny og skifte på sengen. Vi kan dusje mennesker,  vi kan utføre sårstell osv. I det store og det hele så kan vi faktisk avlaste sykepleiere, miljøterapeuter og helsefagarbeidere for å nevne noen.

Jeg tror også at «Olga» på 95 vil sette større pris på et møte med noen som har tid enn en overbelastet sykepleier som er sur og grinete og som bare skynder seg til neste pasient/ bruker. Det handler om å sette mennesker som trenger hjelp i fokus og det er ikke alltid den med høyest utdanning passer best. For å fylle disse stillingene så må man finne noen som er villige til å ta dem og som har stor medmenneskelighet. Det er tross alt menneskeverd og og det å ha rett til å være menneske vi snakker om. Vi leser så alt for ofte om de som blir glemt bort og ikke får dusje på 14 dager eller de som må legge seg kl 17:00 fordi hjemmesykepleien ikke har tid til å komme senere fordi de har så mange andre brukere å se til.

sykepleier

sykepleier

For å få bra folk til å utføre en bra jobb så må de få lov til å slippe til. Jobbe side ved side om hverandre. Jeg har mer tro på et tverrfaglig team enn et team utelukkene bestående av bare sykepleiere eller helsefagarbeidere. Ved å jobbe på tvers av hverandre så lærer man mye av hverandre og det er et nyttig redskap. Jeg ser dessverre altfor mange gode og dyktige helsesekretærer som kan så mye mer enn å sitte og svare på telefonen hele dagen eller være innestuet på et laboratorie. Helsesektoren trenger uten tvil et skikkelig løft og jeg håper nå at den nye regjeringen klarer å endre på dette. Det er mange som trenger jobb og det er mange som trenger hjelp. Dessuten ligger det mye god utdanning i å jobbe med noe annet litt utenfor boksen. For den er nemlig ikke så firkantet som så mange tror. Så se oss og bruk oss!

Kommenter gjerne

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..