E- resept er ikke bare enkelt


Det er ikke lenge siden ordningen med e- resepter ble innført. Dette skulle gjøre hverdagen så mye enklere og vi skulle slippe å ha papirer slengende rundt. Vel, i og for seg en god idé og løsning for mange, men langt fra alle. Dette gjelder sepsielt resepter som krever et godkjenningsfritak fra Helfo. Det vil si at det må søkes spesielt om å få medisinene da de ikke er godkjente som markedsførte i Norge og det er en spesialist som må søke for deg. Før man får godkjent et preparat må man betale full pris selv og legge ut i påvente av godkjenningen. Når man får godkjenningen skriftlig i posten skal man levere dette på apoteket slik at man slipper å betale full pris, men bare egenandelen (hvis det er noen). Kvitteringene på uthentede medisiner returneres så til Helfo og man får igjen hele beløpet. Så langt ingen problemer.

e-resept

Problemene oppstår når man ringer eller møter opp på apoteket for å bestille disse medisinene for de er nemlig ikke en del av den vanlige lagereholdningen. Selv har jeg opplevd problemer opptil flere ganger når jeg skal bestille. Den første e- resepten på epilepsimedisinene til datteren vår fra fastlegen fikk vi hentet ut på kun én gang. Da jeg skulle bestille neste gang klarte ikke databasen å godkjenne resepten. Uvisst hvorfor, men jeg måtte da altså ringe legen og be han om å sende ny for de kunne ikke bruke den «gamle». Mye tid og ressurser går med til bare bestillingen og bortkastet tid på noe som skulle være så enkelt. For det er nemlig ikke alltid like enkelt.

Det fine med e- resepter er også at du kan hente ut medisiner på hvilket som helst apotek da alle har tilgang til resepten elektronisk. Men det er faktisk ikke så enkelt som det høres ut i alle tilfeller. Spesielt ikke på disse medisinene. Apoteket vi har pleid å bruke er nå lagt ned og jeg måtte bestille på et annet apotek. Samme kjede, men en annen lokasjon på bare noen 100 meter. Jeg ringer og skal bestille 4 bokser som jeg får på hver uthenting og som holder i drøye to måneder og vi er på siste glasset. Så får jeg beskjed om at jeg må ha et skriftlig vedtak om individuell refusjon fra NAV for å slippe å betale egenandel. Dette kommer nemlig opp i ruta på hennes pc- skjerm. Egenandel? Dette er medisiner på blå resept til barn under 16 år og som har godkjenningsfritak og jeg har aldri betalt en krone for dette før! Jeg kjenner jeg blir sint og frustrert over noe som kunne ha vært så enkelt. Dette er medisiner som hun er helt avhengig av og jeg tenker noen ganger et skrekkscenario hvor dette blir veldig problematisk. Jeg ringer alltid inn bestilling når vi begynner på det siste glasset, men hva om apoteket ikke klarer å løse floken før det er tomt neste gang? Hva gjør jeg da når dette ikke er medisiner som finnes på de vanlige apotekene?

e-resept1

Hvorfor kommuniserer ikke apotekene med hverandre elektronisk når det gjelder nettopp dette? Så lenge alt ligger inne på det ene apoteket, så burde det jo kanskje følge pasienten? Det er dessverre ikke slik. For å få hentet ut medisiner på godkjenningsfritak så må jeg altså ta med meg dette vedtaket for hvert apotek jeg skal hente ut. Det som forundrer meg er også at jeg aldri har fått noe vedtak fra NAV, kun fra Helfo. Dette ble vel godkjent da legen foreskrev det og søkte om det i første omgang? Ellers fungerer e- resepter greit for min del, men jeg synes det går med så mye unødvendig bruk av tid på en så enkel bestilling. Før kunne jeg bare ringe inn bestillingen (på det apoteket som er lagt ned) og jeg fikk en sms om at jeg kunne hente et par dager etterpå, men slik er det ikke nå. Jeg må alltid forklare ditt og datt og opplever ofte at de i andre enden av telefonen er sure og grinete rett og slett fordi det er en bestilling utenom det dagligdagse og de må jobbe litt ekstra.

4 kommentarer om “E- resept er ikke bare enkelt

 1. For eldre uten pc er det nok ikke så lett å følge med på «mine resepter». Mange fordeler med e-resept, men uten tvil foreløpig noen bakdeler ja. Men er virkelig apotek så sære at de ikke gidder å ringe om man står der uten vedtaket i hånda? Sært!

  • Med portalen tenkte jeg mest på kommentaren din om at du sleit litt med å holde styr på resepten din med reit. på 😉 De eldre vil nok ha problemer med dette, men de kan evt benytte seg av fastlegen istedet. Dessuten kan jo apotekene være behjelpelige med å skrive ut en notis til de eldre litt «glemske» pasientene om hvor mye det er igjen? Helt klart en del som står igjen for å få en flyt i det.
   Mulig jeg bare har vært uheldig noen ganger, men synes det er så unødvendig mye bruk av tid og ressurser for min egen del. Kjenner at jeg koker når dette ikke er i orden slik det burde være! Og ja, noen apotek er rimelig sære når det gjelder service. Heldigvis de færreste jeg har vært borti, men må man ha medisiner så må man ha….

 2. Apotek som ikke har godkjenningsvedtaket til din datter skal tilby seg å ringe til apoteket som har vedtaket, skal være helt uproblematisk, selv om det ikke går elektronisk dette. Jeg lurer litt på hvordan det er for eldre, litt «glemske» med e-resepter? Klarer de å holde orden på hva de har av resepter og hvor mange uttak de har igjen på reseptene? Jeg har en resept med reitasjon og kjenner jeg sliter litt med å holde styr på denne, nå når jeg faktisk ikke lenger kan «se» den.

  • Det er dessverre ikke alle apotek som tilbyr seg å ringe til det som har vedtaket. Har flere ganger måttet ta det med selv….
   De som er litt eldre og kanskje sliter litt med å holde styr på reseptene sine, har en god mulighet for å følge opp dette via fastlegen. Han har inne i systemet sitt når den ble skrevet, hvor mange du har igjen osv. Men det går jo selvfølgelig ikke automatisk med fornyelsen. Det burde det jo kanskje gjort med livsnødvendige medisiner man må gå på livet ut? Du har også en portal som heter http://www.mineresepter.no hvor du ser alt du har fått av medisiner på e- resept og hvor mange ganger til du har igjen, men den krever innlogging med kodebrikke.

Kommenter gjerne

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..