Dyrepoliti i Norge


Det er mange som er opptatt av dyrenes velferd her i landet og godt er det. Saker med dyremishandling har eksplodert de siste årene og handlingene blir mer grusomme for hver gang. Slik vil vi selvsagt ikke ha det. Dessverre er det mange mennesker som ikke er skikket til å ha og ta vare på dyr, men som allikevel skaffer seg det. Ved julehøytiden florerer det med opplysninger i media om at man ikke skal kjøpe kjæledyr i presang, men det gjøres allikevel. Mange av tragediene kunne nok vært unngått om man faktisk tok til seg disse opplysningene og overveide mulighetene i stedet.

Jeg kom over en artikkel her om dagen hvor det nå skal komme en prøveordning med dyrepoliti i Sør- Trøndelag. Det er sikkert vel og bra det, men det er en ting jeg ikke ser helt hensikten med; det skal brukes vanlig politi og da svekkes politiet. Jeg trodde de allerede var i fåtall til det som egentlig er deres oppgaver, nemlig å holde orden på hvermansen og generell kriminalitet. Artikkelen kan du lese her:

http://www.dyrebeskyttelsen.no/nyheter/proveordning-med-dyrepoliti#.VMtLYOk5DIU

Jeg må si meg på langt vei enig med Dyrebeskyttelsen at dette må organiseres på en mye bedre måte og at Landbruksdepartementet ikke har noe her å gjøre. Slik vi ser hvordan Mattilsynet behandler sakene er en stor vits. Det er bedre at de holder seg til at maten vår er trygg og la heller andre med mer ekspertise ta sakene om dyrevelferd og mishandlingssaker. Det kan da ikke være så vanskelig å bruke annet personell til dyrepoliti? Se bare hvordan de gjør det i andre land i Europa og ikke minst i USA. Vi trenger ikke å bruke de knappe politiressursene vi har fra før. De har mer enn nok å gjøre!

Stopp dyremishandling

Det finnes utrolig mange gode og frivillige organisasjoner som er opptatt av dyrevelferd. Disse organisasjonene kunne fått bevilget penger til å kunne bygge opp sin egen lille «armè» som kunne tatt seg av slike oppgaver. De har en fot på innsiden og ser hva som skjer daglig. Et godt samarbeid med veterinærer og andre organisasjoner burde ikke være så vanskelig å få til med et sånt engasjement vi har her i Norge. Hva med å trene opp securitas- vakter til å påta seg slike oppdrag? De er jo allerede godt inne i systemet og har sikkert mulighet til å få fullmakt til å pågripe kriminelle fra før i påvente av politiet?

Det må ikke brukes vanlig politi og ta de ut av vanlig tjeneste for at dette skal fungere. Det handler om å bruke de man har tilgjengelig og som har riktig kunnskap. For å kunne behandle kritisk skadde dyr må man også vite hva man skal gjøre i ulike situasjoner. Ofte holder det ikke å bare putte dyrene i en pappeske og levere de på døren hos Dyrebeskyttelsen eller andre organisasjoner. Skal politiet gjennom en slik opplæring i medisinsk behandling av dyr også?

dyrepoliti

Slik jeg ser det er det et meget stort engasjement for å opprette et dyrepoliti her i Norge. Med engasjement kommer også donasjoner fordi det er et bra og nødvendig tiltak mange brenner for. Uansett vil det være på sin plass å bevilge en viss sum penger årlig til å opprettholde et slikt dyrepoliti. Det vil alle være tjent med.

Jeg stiller meg kritisk til denne prøveordningen som nå skal prøves ut. Det er en del ting som skurrer og som ikke henger på greip. Uansett hva utfallet måtte bli av denne ordningen så må det gjøres noe snart. Bare den siste uken har det vært grusomme dyremishandlingssaker i media, men ingen får gjort noe med det. Med et eget godt synlig dyrepoliti i gatene som oppsøkte folk hadde nok gjort en stor forskjell. Her er ukens siste artikkel om katten Tigern på 8 år som ble holdt fast og skutt 5 ganger i hodet:

http://www.nrk.no/ostfold/utlover-dusor-for-a-finne-den-som-skjot-tigern-1.12174299

Hver dag hører vi om grusomme handlinger mot dyr og vi er stort sett helt hjelpeløse. Det er på tide at noen tar opp kampen og setter i gang hjulene for å beskytte dyrene vi har, men for å få det til må vi få slutt det det jævla byråkratiet vi har. Det er så mange ledd nye forslag og saker skal igjennom at bare det burde vært en kriminell handling i seg selv. Det bør ikke være så veldig komplisert og sette sammen en tropp uten å måtte bruke år og dag på saksbehandling før det trer i kraft. I løpet av saksbehandlingstiden vil det trolig skje mange nye dyremishandlinger. Dyrebar tid som kunne vært spart! Norge har mye å lære av andre land i mange saker. Vi må begynne å handle, ikke bare sitte og vente!

Kommenter gjerne

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..