Jeg kjenner det KOKER!!!


Midt mellom slagene i husarbeidet sitter jeg i sofaen og aner fred og ingen fare FØR jeg kommer over en artikkel på NRK sine nettsider om at barn blir fratatt maten sin dersom den ikke er i tråd med barnehagens regler?! Herregud, jeg kjenner det koker inne i meg mens jeg leser videre. Her bannlyses ikke bare én matvare, men flere. Deriblant yoghurt! Link til artikkelen ligger nederst i innlegget.

Det har vært en del fokus på å ha sunne matvaner fra barnsben av blant annet for å forhindre overvekt som er den raskest voksende livsstilsykdommen vi har som igjen er fulgt av diabetes. Men herregud, dette er et massehysteri som ingen ende vil ta. Personalet i barnehagen sier de ikke vil frata ungene maten foran øynene deres, men bak ryggen uten at de ser. Da lurer jeg på en ting; hva skal de så spise? For å sette det helt på spissen; det er en del barn med allergi. Deriblant mot gluten og/ eller laktose. Dersom barnet har med seg fint glutenfritt hjemmebakt brød, har barnehagen da glutenfritt grovbrød liggende? Vet personalet at det er STORE smaksforskjeller på glutenfritt kjøpebrød og det ikke er sikkert at barnet liker dette? Det er ikke engang alle som tåler hele korn i kosten. Dersom barnet ikke liker melk, men har med seg laktosefri yoghurt, blir den da fratatt? Det er faktisk ikke alle unger, eller voksne for den saks skyld, som er så jævlig glad i grovt brød men heller foretrekker en litt lysere variant!

I går kveld var jeg ute og kjørte min sønn til fotballtrening. Vi hørte på Radio Norge og der kom det et lite innslag fra radioverten om at man ikke skal tvinge på barn komplekse smaker. Komplekse smaker begynner ikke å utvikle seg før man når 20- års alderen. Dette gjelder dog for noen særegne matvarer som oliven, avokado, selleri og til og med reker. Vel, barn har også 7000 flere smaksløker enn voksne og smaker dermed alt mye sterkere. Dette gjelder ikke bare grønnsaker, men ALL mat.

hadde jeg sendt dette med datteren min hadde den kommet urørt hjem igjen

hadde jeg sendt dette med datteren min hadde den kommet urørt hjem igjen

Det er nok mange som kjenner seg igjen i kampen rundt matbordet og at man ikke kan si at man ikke liker noe før man har smakt. Sett deg selv i samme situasjon og putt noe du absolutt IKKE LIKER og si til deg selv at dette må du spise fordi det er sunt. Det funker ikke! Jeg har selv opplevd dette flere ganger og ungene har til og med brekt seg fordi de ikke likte det! Hva er poenget med det? Ingen verdens ting! Dette tok slutt for lenge siden, heldigvis. Men nå skal altså barna i enkelte barnehager påtvinges å ha «riktig» mat i henhold til reglement.

Skal barna fratas frukt og bær? Det er noen av de største sukkerbombene som finnes, men er allikevel anbefalt av norske helsemyndigheter som en del av et sunt og variert kosthold. Skal de tvinges til å spise kun grønnsaker i stedet? Slik kan det ikke være og jeg håper foreldrene står imot dette. Vi er født forskjellige og vi er født med forskjellig smak og sånn vil det alltid være. Jeg vet at brunost også er nektet i enkelte barnehager på grunn av høyt sukkerinnhold. Ja, det er sukker i brunost men det tar neppe livet av poden eller gjør ham smellfeit av å ha det på skiva to dager i uka!

Helsemyndighetene sier vi skal ha et sunt og variert kosthold, ikke et grovbrød-grønnsaksregime. Dette inkluderer da også melkeprodukter som yoghurt som inneholder kalsium (ikke alle som LIKER melk), ost, fisk, kjøtt, korn og grønnsaker. Skal man nå også begynne å forby normalfete oster fordi det har for høyt fettinnhold? Alt handler dessuten ikke om vane med hva man er vant til å få servert fra man er barn, det handler også om gener hva smak angår. Vi må slutte å tvangsfore ungene våre med det vi selv liker, men ikke de.

ikke noe galt med dette

I barnehagen som er omtalt er all yoghurt forbudt. Enten fordi den inneholder vanlig sukker eller kunstig sukker og den gir for lite energi. For noen barn så holder dette faktisk med energi for en liten periode. Da min yngste datter gikk i barnehagen måtte en voksen sitte med henne i inntil 2 TIMER for å få i henne lunsj. Alt ble prøvd ut, men hun spiste ikke noe mer av den grunn. Redningen ble oppskåret frukt etter mange ukers kamp. Etter hvert tok det seg litt opp, men ikke med grovbrød. Det ble fint brød eller polarbrød med variert pålegg. Min sønn på 14 liker fortsatt ikke brød med hele korn. Han synes det er ekkelt og det skal han faktisk få lov til å synes uten at det er noe galt med det! Selv elsker jeg makrell i tomat, men ingen andre i husstanden kan fordra det. Jeg tvinger dem derfor heller ikke til å spise det, men heller finne noe annet de liker.

La barn få utvikle sine egne smaksløker i sitt eget tempo og godta at de ikke liker alt vi prakker på dem som vi selv synes er godt. Uansett hvor sunt det er! Jeg har ingen tro på et kostholds regime i verken barnehager eller skoler og ingen av barna mine lider her hjemme. Er det omsorgssvikt jeg driver med som ikke følger disse retningslinjene? Vi spiser variert og til dels sunt (eldste datter og jeg mer enn de andre), men vi har også inkludert sukker i kostholdet vårt. Deriblant yoghurt, brunost, prim, syltetøy etc. Det er mye man kan gjøre for å oppnå et sunnere kosthold, men å frata ungene maten dersom personalet synes brødet er for fint er rett og slett et digert overtramp mot rettigheten til mat! Barnehagene og skolene bør heller oppfordre og opplyse om sunne matvaner snarere enn å påtvinge noe som ikke er ønsket av alle.

http://www.nrk.no/ostlandssendingen/vil-ha-yoghurten-ut-av-barnehagen-1.12204626

 

Kommenter gjerne

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..