Jeg frykter fremtiden; e-sigaretten i søkelyset igjen


Det er med skrekk og gru jeg leser i Dagbladet meninger i dag. Jeg er mildt sagt sjokkert og jeg gruer meg for fremtiden og hva den bringer. Det går snart ikke an å bevege seg ut døra uten at du gjør det «politisk korrekt» og følger reglene for hvordan du skal gå frem.  Måten dette implementeres på, ser jeg på som en frarøvelse av retten til å være et fritt menneske med egne meninger og følelser. Det er i mine øyne en krenkelse av noen av våre grunnleggende menneskerettigheter nedfelt i Verdenserklæringen for menneskerettigheter;

Artikkel 1. Alle mennesker er født frie og med samme menneskeverd og menneskerettigheter. De er utstyrt med fornuft og samvittighet og bør handle mot hverandre i brorskapets ånd.

Artikkel 3. Enhver har rett til liv, frihet og personlig sikkerhet.

JA TIL DAMP

JA TIL DAMP

Hvordan kan vi beholde disse rettighetene intakt når vi har politikere og talspersoner som snakker stikk i strid med hva som er nedfelt som en grunnleggende menneskerettighet? Ikke er vi fri, ikke får vi ytre fornuft (selv om en del av oss faktisk fortsatt har fornuften i behold), ikke får vi gjøre handlinger i brorskapets ånd (samholdet mellom dampere), ei heller får vi stå for vår egen sikkerhet og bestemme hva som er best for oss. Vi har èn ting; liv. Men vi bestemmer ikke selv over eget liv. Vi har blitt påtvunget å legge livene våre i hendene på de som styrer landet vårt; politikere. Ikke kan du lenger velge all den maten du ønsker, for våre politikere har nemlig bestemt at noe ikke er bra for oss og dermed fjernet det fra hyllene. Jeg kan ikke lenger bestemme hva som er best for MIN helse. Politikerne har gjort det for meg. Sånn er det med sigaretter og e- sigaretter også.

Ytringsfrihet. Et ganske flott ord, synes du ikke? Jeg synes det klinger bra, men når du først forsøker å bruke den blir du bastet, bundet og kneblet fordi det er i strid med norsk politikk og dets reglement. Vi er mennesker satt i bur og blir behandlet som en flokk idioter som bare dilter etter og godtar ditt og datt. Heldigvis har jeg bloggen min som jeg bruker som en buffer for å få ut all frustrasjonen på, men jeg må veie ordene mine med ytterst varsomhet for å ikke krenke noen. Det er vanskelig.

Men la oss snakke litt om artikkelen jeg referer til. Den finner du her ;

En fanatiker på høygir

Jeg har bevisst ikke brukt overskriften i artikkelen her for den er sterkt misvisende, men jeg skal gi artikkelforfatter rett i én ting; det er mest effektivt å forebygge! Men, det er et stort men her, ikke til den prislappen som er forlangt! Prislappen inkluderer bortfall av friheten til å velge hvordan man skal leve sitt eget liv. Vi er født frie mennesker med fri tanke og egen fornuft, men vi har restriksjoner fra å bruke den rettigheten. Noen bestemmer hva og hvordan vi skal leve livet i både teorien og i praksis.

DAMP TILLATT

DAMP TILLATT

Et tobakksfritt samfunn hadde vært fantastisk! Jeg benekter ikke det, men hvordan skal man få til det? Vi har sett hvordan antirøykekampanjene har gått og hvor ineffektive de har vært opp gjennom årene. Likeså helseopplysning om farene ved sigarettrøyking er ved en legekonsultasjon. Skremselspropaganda funker dårlig. Akkurat som i artikkelen jeg linker til. Det er ingen tvil om at denne damen, Tone Bergli Joner, er en fanatiker og en antirøyker fra en helt annen planet enn den vi lever på.  Det er noe vesentlig hun mister på veien; fakta og kunnskap om e- sigaretter. Hun kaller altså e- sigaretter for glamorøse og veldig fristende for unge som ennå ikke har begynt å røyke. Jeg må ærlig innrømme at da jeg så min første e- sigarett som var en mod, altså ikke utformet som en sigarett, fikk jeg bakoversveis. Den var langt fra glamorøs og elegant for å si det mildt. Den var en diger kloss som så enormt klønete ut å håndtere. Skulle likt å se en 15-18 åring som bare var nysgjerrig på e- sigaretter la seg inspirere av denne.

Glamorøs og elegant? Neppe!

Glamorøs og elegant? Neppe!

Men en liten tanke apropos å sette e- sigaretter bak kassa i butikken; hvordan skal de butikkansatte læres opp i bruken av disse og svare på spørsmål fra kunder? Det kreves en viss form for kunnskap når du skal begynne med dette og nettopp derfor er også de få butikkene vi har i Norge gull verdt å kjempe for. De kan svare på ALT. Dette er noe de har holdt på med i flere år og yter en prima kundeservice. Jeg kan med hånda på hjertet si at de damene som sitter i kassa der jeg handler, ikke hadde kunnet svare på noe som helst. Hvordan skal de vite hvilke smaker som er best? Dempe søtsug? Påvirker det blodsukkeret? Hvilken styrke anbefaler du at jeg starter med? Bare for å ta noen eksempler. Ser ikke for meg at dette kan bli en god løsning.

Utdrag fra artikkelen:  «Nikotinen. Enda et produkt i lovlig salg som lenker deg til nikotinavhengighet. Ikke effektive til røykekutt. En stor studie, publisert i The Lancet Respiratory Medicine i januar, viser at sjansene for å lykkes med røykekutt synker 28 prosent når man går via e-sigaretter. Det er merkelig at Karl Erik Lund, nå forskningsleder ved Folkehelseinstituttet, mistenkeliggjør de meget anerkjente forskerne bak studien som «kontroversielle». Det er Lund som er kontroversiell, fordi han i mange år har vært aktivist for snus som middel til røykestopp, stikk i strid med råd fra WHO, EU og fem nordiske helsedirektører».

Ja, den jævla nikotinen. Bannlys den og forby den. Jeg har da aldri sett noen markedsføre så mye nikotinprodukter som Novartis og McNeil som har Nicotinell og Nicorette. Et paradoks er at i både ovennevnte artikkel og den Bent Høie er frontfigur i om nøytrale røyk- og snuspakker, reklamerer for nettopp disse nikotinproduktene inne i selve artikkelen. Det lukter svidd lobby lang vei her. Forskningsleder ved Fokehelseinstituttet, Karl Erik Lund, har over 25 års erfaring innen forskning på nikotin- og tobakksforbruk og det er vel også en av hovedgrunnene til at han nå er der han er. Han har vist initiativ til å tenke utenfor boksen og i så måte også formidle et skadereduserende produkt kontra sigarettene. Det skrives også at han som aktivist for snus som middel mot røykestopp, er stikk i strid med WHO, EU og fem nordiske helsedirektører. Jeg gir stående applaus og trampeklapp til Karl Erik Lund som ser mulighetene av et skadereduserende middel i kampen om tobakk. Dette er noe av dere andre ikke kan ta kreditt for i det hele tatt. Det arbeidet han gjør er livreddende for mange! PS! Jeg ble røykfri på dagen ved en ren tilfeldighet takket være dampen.

Dette skriver Tone Bergli Joner selv på sin Facebookside i dag: I dag, 9. mars er jeg glad. Kronikken min står i Dagbladet! Den handler om at det er så mye billigere og raskere å forebygge kreft enn å reparere. Vi skal selvsagt gjøre begge deler, men det vil bli veldig mange flere ledige sykehussenger hvis vi kan unngå at neste generasjon barn og unge fristes til å bli prøve nikotinpreparater. Jo yngre, jo raskere blir du avhengig av nikotin. Raskere enn av kokain og heroin. Håper vi kan slippe de glamorøse e-sigarettene, stappfulle av nikotin, i matbutikkene. De vil vel gå som varmt hvetebrød til risikovillige unge.

Utdrag fra artikkelen: «Ulykker med nikotinvæske. Den flytende nikotinen i beholderne til e-sigarettene er høykonsentrert og svært giftig».

Tror du virkelig at det vil bli lov å selge dette over disk, Tone Bergli Joner? Er du klar over at en tyggegummi med 4 mg nikotin som de fleste har liggende i håndveska si er mye lettere å få tak i enn det du beskriver her? Det er fullt mulig for et lite barn å snike en barnehånd ned i veska til mor/ far og få tak i en. Hva skjer da tror du? Dette selges fullt lovlig over disk i både butikker, apotek, kiosker og bensinstasjoner. Dette barnet ville antagelig fått en veldig ubehagelig opplevelse som det hadde husket i lang tid fremover, men du beskriver at det som kommer for salg omtrent er en dødelig dose. Hadde nikotinvæsken vi damper vært så giftig som beskrevet her, ville absolutt ALLE nikotinpreparater vært forbudt og legemiddelindustrien hadde gått i et enormt underskudd. Og det skjer ikke. For nok en gang er det de jævla penga det handler om. Har du noen gang spist en aubergine, tomat, papaya eller paprika? Da har du spist nikotin! Skal vi da forby å selge disse produktene for å forebygge nikotinavhengighet eller gjøre det om til legemiddel og selge det på apoteket? Jo yngre man er, desto lettere å bli avhengig- prinsippet? Det kunne jo hende noen overspiste seg på  papaya eller tomater…….

Blir jeg avhengig av nikotin dersom jeg spiser papaya?

Blir jeg avhengig av nikotin dersom jeg spiser papaya?

Utdrag fra artikkelen: «Fylle dem med dop? De kan bli en innfallsport til narkotiske stoffer. Det blir vanskelig å kontrollere at brukerne ikke fyller ampullene til e-sigarettene med dop».

Hvilket århundre er denne artikkelforfatteren fra? Hvis noen ønsker å bruke dop, kan det skaffes på hvert eneste gatehjørne men dop i tobakk nevnes ikke med ett eneste ord. De som misbruker narkotika finner alltid en utvei uansett hvordan du vrir og vrenger på det. Det rulles inn i tobakk og røykes; både hasj, metamfetamin, kokain og heroin. Tomme brusflasker brukes til å lage vannbonger og røykes på. Å dra inn dette i debatten om e- sigarettene er vel å dra den litt langt. De som absolutt ønsker å bruke narkotika vil alltid finne en metode. Dessverre, men sånn er realiteten og dette er ikke noe som burde assosieres som en mulig fare ved bruk av e- sigaretter. Da må det forbys veldig mye annet også. Du skyter deg selv i foten her. Ikke har du kontroll på røykerne heller og hva de driver med og putter i tobakken sin.

Men altså, jeg har rett til fri tanke og et fritt liv. Hvert fjerde år er det Storingsvalg og vi kan velge hvem vi vil ha som skal styre landet vårt. Men hva er vitsen? Vi er et ikke- EU land, men allikevel skal ALT innom EU`s direktiver først. Hvorfor det? Jeg fulgte folkeavstemningen og stemte selv et rungende NEI. Hvorfor i all verden skal vi velge noen av dere? Dere lyver, bedrar, svartmaler og lukker øret for Ola Nordmann når han har noe han vil si. Jeg har aldri sett så mistroisk på noen enn dere politikere. Dere tilbyr oss ingen fri fremtid; dere tilbyr oss en mur av regler, skatter og avgifter. Så er det opp til oss å prøve å resonnere oss frem til hvem av dere som er billigst. Det er et eneste stort sirkus på Stortinget, men heldigvis for oss dukker Arnardo og Merano opp et par ganger i året og faktisk gir oss litt valuta for penga med et forrykende show. Det kan ikke sies om dere! Vi har sluttet å tro på spill for galleriet. Lenke til Stortinget under:

EU vil ha avgift på e-sigaretter

Vi dampere kjemper ikke for rettighetene til å dampe inne på offentlige steder eller til fri flyt. Vi er for en regulering, men i en slik form at vi forbrukere faktisk burde få lov å bli innlemmet i dette som faktisk har kunnskap. Norsk Dampselskap og Karl Erik Lund, som er fagmann på området,  har utrolig mye kunnskap, informasjon og fakta om akkurat dette. Det hadde vært flott om de kunne blitt innlemmet i utformingen av denne reguleringen. Dette ville vært forebyggende helsearbeid og vi snakker samlet folkehelse. Dessuten skulle jeg også ønske at landets politikere tok seg tid til å både lese og høre alle de flotte historiene om røykeslutt ved hjelp av nettopp dampen!

Norsk Dampselskap- for deg som søker fakta, kunnskap og informasjon om e- sigaretter

 

 

 

Kommenter gjerne

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..