Kjære Storting- NEI TIL TPD


Bønn til Stortinget- TPD

Jeg henvender meg med dette brevet til alle politikere på Stortinget. Det er dere som har makten til å fatte vedtak, lovendringer og reguleringer. Vår helse ligger i deres hender.

Først og fremst vil jeg takke FrP for at dere har åpnet opp for lovlig salg av e- sigaretter i Norge. Dette er fantastiske nyheter og fra mitt ståsted, et viktig og stort skritt i riktig retning av en samlet folkehelse i bekjempelsen av tobakk og alt den medfører av sykdommer og skader. Bra jobba!

Stortinget- det er dere som har makten til å gjøre noe

Stortinget- det er dere som har makten til å gjøre noe

Men, det er et stort men her, jeg gruer meg veldig til innføringen av TPD og det vet jeg også at over 100 000 brukere av e- sigaretter er (mørketallene i tillegg er store her). Reguleringen av e- sigaretter som nå ligger i Stortingets hender, er så stram og vanntett at den gode hensikten deres vil falle bort i veldig stor grad.

Det er ikke åpent for noe annet enn det som er foreslått i resten av EU; tanker på 2 ml, lite smaksvarianter på e- væske som vil gjøre det nærmest økonomisk for folk flest å trekke mot e- sigaretter kontra vanlige sigaretter, maksgrense for nikotin på 2 %, flasker med maks 10 ml e- væske og at det KUN er disse som skal bli lovlige. Dette er såkalte cigalikes. Det frykter det vil bli uhyre dyrt og lite attraktivt med forslaget som ligger på trappa.

Disse såkalte cigalikes har vist seg å være svært ineffektive nettopp fordi de leverer altfor for lite av både damp og nikotin til forbrukeren at den ikke tilfredsstiller behovet og dermed minker suksessraten for nettopp røykeslutt. For det er vel det vi snakker om her? Røykeslutt.

Dagens marked for oss dampere (forbrukere av e- sigaretter) er helt supert og det er akkurat det vi ønsker å beholde. Vi er FOR en regulering, men ikke en regulering som struper dagens tilgang på effektive produkter. Det er store oppslag i media og mye av det som blir satt fokus på er at vi ønsker å dampe offentlig. Det er IKKE dette vi kjemper for. Vi kjemper for friheten til å velge damp i dagens effektive form fremfor tobakk.

Men en ting er nok alle dampere enige om; vi vil ikke lenger ha noe med tobakken å gjøre. Av den grunn finner jeg/ vi det veldig merkelig at dere nå ønsker å innlemme e- sigaretter inn i TPD. Det finnes nemlig ikke ett eneste gram tobakk i damp. Jeg håper og ønsker dere ser at det blir feil å gjøre dette. Ikke er det ønskelig at de skal se ut som sigaretter heller. Utseende er viktig og når man først ønsker å slutte å røyke vil man helst kvitte seg med mye som hører til også. Hvorfor følger dere regelverket til EU når vi ikke engang er medlem der? Dette er veldig underlig. For meg så virker dette som vi lever i bakvendtland. Har vi ikke egne stemmer eller må vi dilte etter resten av flokken?

Sigarettrøyking dreper

Sigarettrøyking dreper

Når det gjelder helse så er det mange som har gått over til e- sigaretter og rapportert om en mye bedre helse. Vi prater her om astmatikere- og KOLS pasienter som melder om mye bedre pust og mer energi. Mye av hosten deres er borte og det meldes om minket bruk av medisiner. Fantastiske nyheter! De aller fleste rapporterer om mer energi på generelt grunnlag og at de har fått økt livskvalitet. Huden blir renere og tannhelse blir bedre. Rett og slett bedre helse på generelt grunnlag.

Når det gjelder e- væske er dette noe som vil bli standardisert dersom dagens forslag slår igjennom og dette frykter vi som damper i dag. Dette er meget uheldig for nye forbrukere nettopp fordi vi alle er så forskjellige. Vi liker ikke det samme og i dag har vi et mangfold av smakvariasjoner som bidrar til økt suksessrate for røykeslutt. Vi er mennesker med forskjellige behov. Dagens foreslåtte regulering vil ikke dekke så mye som (forsiktig estimert) til ca. 20 %, av dette behovet til forbrukerne og konsumentene. Det eneste som er foreslått er beholdere på 10 ml væske. Veldig mange som bruker e- sigaretter bruker det dobbelte av dette daglig. Dette må sees i sammenheng med at den nikotinen vi får i oss via e- sigaretter kontra sigaretter er minimal. Dette vil bli en altfor dyr affære til å kunne leve med og mange vil falle tilbake til tobakken igjen selv om dette er farligere. Men sånn er realiteten. Dessuten vil det gjøre tilbudet deres veldig lite attraktivt for nybegynnere eller for de som ønsker å slutte via damp. Siden det finnes lite forskning på området er trolig en suksessrate på 50% konservativt målt? Etter det jeg har forstått, er det vel ønskelig med en høyere suksessrate med tanke på total røykeslutt?

Informasjon til de nye forbrukerne er noe som dukker opp i hodet mitt. Er det tenkt noe rundt informasjonsrådgivning? Jeg ser med skrekk og gru alle nye som vil gå over til e- sigaretter som pr. dags dato ikke vet hva dette er. Vil de som sitter i kassa på Rimi, Rema1000 og Kiwi ha noe som helst kunnskap å formidle videre? Spørsmål om hvilke nikotinstyrke de burde begynne med, hva slags e- væske anbefales og hvor mye burde jeg dampe, kommer til å dukke opp. Da er det viktig at de får en så god og nøyaktig informasjon som mulig. Hvilke smaker anbefales og ikke minst hva er en coil eller RBA? Mange har tatt seg turen innom internett og søkt opp hva e- sigaretter. Da dukker det opp slike ord. Det er uhyre viktig at god, sikker og trygg informasjon vil være tilgjengelig for forbrukerne, men hvem vil skaffe den? Her kan jeg ikke på noe grunnlag se at det kan komme et standardisert informasjonsskriv som er tilpasset Ola Nordmann og det bør tas stilling til. Vi har alle forskjellige behov og bør bli behandlet med respekt og høflighet deretter. Dette ser jeg som en vanskelig utfordring og har ikke sett ett eneste forslag om hvordan dette skal foregå. Det handler om trygghet og sikkerhet for den enkelte forbruker. Noe Norsk Dampselskap kjemper for og fronter i så måte.

JA til å velge selv til hvert sitt behov

JA til å velge selv til hvert sitt behov

En annen ting som også er viktig å få med seg i søkelyset, er dagens nåværende norske forhandlere av utstyr. Dette er mennesker som har spesialisert seg på nettopp dette området og de er eksperter som sørger for at vi kan gjøre en trygg og sikker handel. Vi har noen å henvende oss til og sikkerhet står i høysetet for at vi som forbrukere skal kunne bruke trygge produkter. Dersom dere lar disse forsvinne og miste sin konsesjon til å fortsette videre vil dere ikke bare fjerne fagfolk som kan dette, men også levebrødet til de som driver butikk. Når det gjelder norske forhandlere så har jeg et indre håp om at de overlever. Både for min og mine etterfølgeres sikkerhet og trygghet. Her kunne det også kanskje en idé å gitt disse spesialforretningene konsesjon til å kunne selge e- væske i et større volum enn hva butikkene vil få.

Avgift. Det skal pålegges avgifter på e- sigaretter og e- væske. Når man ser alle helsegevinstene og økte leveår samt vesentlig mye mindre røykerelaterte sykdommer, er det spart opp milliardbeløp bare der. Jeg klør meg litt i hodet og skjønner ikke helt hvorfor dette absolutt skal legges inn under tobakk og få skyhøye avgifter. Det er stikk i strid med hensikten og formålet faller bort. Dette burde være klassifisert som et nytelsesmiddel på lik linje som alkohol da dette hverken er tobakk eller legemiddel. Kunne vi fått et svar på hvorfor her?

Jeg sitter her som en privatperson og er overlykkelig for at jeg ble introdusert for dampen i tide mens det ennå er valgmuligheter, men jeg frykter for etterkommerne våre. Ved ren tilfeldighet ble jeg røykfri på dagen og har ikke sett meg tilbake siden. Astmamedisinene mine er halvert og vel så det og energien og søvnen er nå mye bedre enn før. Jeg er veldig glad for å bli kvitt tobakken og ønsker å fortsette slik, men ser at muligheten for det ser dyster og mørk ut. Jeg rett og slett gruer meg.

Vi som kjemper saken om å få beholde e- sigarettene i dagens effektive form og utvalg er fortvilte om dagen. Dere er politikere som er valgt inn av oss ved valg og da hadde det vært fint om vi også ble hørt. Som politikere har dere muligheten til å påvirke utfallet av denne reguleringen og det ønsker vi forbrukere at dere gjør. Vi hadde satt stor pris på om Norsk Dampselskap kunne fått vært med i utformingen til regulering av damp i forbindelse med legalisering av e- sigaretter. De sitter på enormt mye kunnskap og har fagfolk på feltet som kan bidra til en positiv retning i form av et bedre rammeverk. Det er gjort utrolig mye god og solid forskning på e- sigaretter som peker i retning av såpass store helsegevinster at jeg ser på det som en tragedie dersom ikke dette blir tatt med i vurderingen. Folkehelse veier tungt for meg. For noen vil nok dampen bety liv eller død. I tillegg er vi så heldige å ha forskningsleder ved FHI, Karl Erik Lund, med oss i denne kampen. Uten han hadde vi nok aldri kommet dit vi er i dag. Han vet hva han snakker om.

Jeg spør her pent om at dere i det minste kan se på denne reguleringen og i det minste revurdere forslaget og ta med våre innspill i saken. En uttalelse fra dere politikere hadde blitt verdsatt. Vi er mange som har spørsmål som ender med et hvorfor og hvilket ønskes besvart. Det er helt naturlig.

Tusen takk for at dere tok dere tid til å lese brevet mitt. Vi norske dampere venter på et imøtekommende svar!

 

4 kommentarer om “Kjære Storting- NEI TIL TPD

  1. Velskrevet, godt oppsummert og mektig innlegg som trolig er representativt for de aller fleste som har klart å stumpe røyken med damp! DEL gjerne!

Kommenter gjerne

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..