Et paradoks; e-sigaretter vs sigaretter


Noen ganger er jeg i tvil om at vårt lands politikere bryr seg om generell folkehelse i det hele tatt. Spesielt når det kommer til røyking. Røyking dreper og er svært helseskadelig. Dette er noe alle vet. Sigarettrøyk tar flere tusen liv hvert eneste år, men det er fullt lovlig. Det er altså lov å kjøpe sin egen tidlige død. Men er det ikke da et paradoks at vi ikke skal få kjøpe oss noen ekstra år å leve? Hvorfor får vi ikke velge dette selv? Dreier ikke folkehelse seg om å fremme helse og å holde folk mest mulig friske til enhver tid? Nettopp for å spare samfunnet for skyhøye utgifter ved sykehusinnleggelser, dyre behandlinger og å holde sykehuskøene nede? Eller har jeg misforstått noe?

advarsel, kunnskap

Nei, jeg tror ikke jeg har misforstått så mye. For det bunner ene og alene i tapte inntekter på skatter og avgifter som håves inn via tobakksindustrien dersom e- sigaretter hadde blitt spart for å bli innlemmet i EU`s tobakksdirektiv. Vi snakker milliarder av tapte kroner til Staten. Men gjør det noe da når man ser hvor mange milliarder som vil bli spart inn på generelt folkehelsegrunnlag? Jeg må si rett ut at jeg er drittlei av politikere som dilter i ræva på andre og som ikke gidder å sette seg inn i hva e- sigaretter faktisk er og hva det kan bety for en samlet folkehelse. Tror de at de vet nok ved å lese et par forskningsrapporter som veier både for og i mot? DAMP REDDER LIV!

Eksempel på effektiv e- sigarett (damper)

Eksempel på effektiv e- sigarett (damper)

Det oser lobbyvirksomhet lang vei her. Ingen ser ut til å bry seg om noe annet enn det som ramler inn i pengesekken. Men ikke pengesekken til Ola Nordmann. Vi snakker om pengesekken til de som sitter på sin høye hest og svinger pisken. Våre folkevalgte. Av og til skjønner jeg ikke engang hvorfor vi har valg. Det er ingen stortingsvalgte som bryr seg om oss «vanlige» folk allikevel for vi blir ikke hørt (sist vi ble hørt var vel da det var folkeavstemning ang EU hvilket begynner å bli noen år siden). De vil kun ha vår stemme slik at de kan loppe oss for penger uansett hvilken vei du vrir hodet. Slik er det også innen legemiddelindustrien. De er livredde for å miste sine trofaste sponsorer dersom e- sigaretter blir lovlig slik den er i dag. Da vil de miste utrolig mange sponsede kroner til dampen i stedet som ikke kan klassifiseres som et legemiddel.

Hvor mange har ikke mislykkes i forsøk på å stumpe røyken med disse produktene?

Hvor mange har ikke mislykkes i forsøk på å stumpe røyken med disse produktene?

En annen ting å tenke på er at dere faktisk legger ned arbeidsplasser og sørger for at ledigheten ok en gang øker. Det er nemlig en del mennesker som vil miste levebrødet sitt på grunn av dette. Det er slike folk vi dampere er avhengige av for at vi skal få brukervennlig og sikkert utstyr. Dette er folk som vet hva de driver med og er kyndige innen «faget» sitt. Sikkerhet er nemlig viktig for oss forbrukere og dette er noe vi tar alvorlig. Vi snakker om spesialisert kunnskap innen damp. Denne kunnskapen har hverken dere politikere eller tobakksindustrien. Dere har nemlig kunnskap om hvordan dere sakte men sikkert lar oss ta livet av oss selv uten å gi oss reelle muligheter til å forhindre det. Slutt å syt om at små bedrifter ikke overlever. Det er nemlig dere politikere som kverker den muligheten for dem når det kommer til kjernen med alle deres direktiver. Dere regulerer rett og slett alt ihjel.

I Norge i dag er det vel (helt uoffisielt) registrert ca 50 000 brukere av e- sigaretter (dampere), men mørketallene er mange og stadig flere får opp øynene for dette. Dette er røykere som i mange år har slitt med å bli røykfrie og har prøvd alt legemiddelindustrien har å tilby, til blodpris, men ikke lykkes. Er det ikke da et paradoks at så godt som 90% av disse storrøykerne klarer å slutte ved hjelp av effektivt utstyr som vi har tilgang til pr. dags dato og at det nå ligger forslag på trappa om å fjerne det? Ikke fjerne det helt, men å kun tilby produkter som er så lite effektive at folk heller vil gå tilbake til sigarettene igjen? Det vil bli regulert til døden. Et annet paradoks er også utseende og utformingen til disse e- sigarettene som blir foreslått. De skal nesten se ut som en sigarett og skal i tillegg være bruk og kast??? Er det så miljøvennlig da? Et annet spørsmål som dukker opp hos meg er hvem som skal lage og distribuere e- juice. Er det tobakksindustrien som vil få denne æren også? Vil den bli brun og smake dritt slik at det blir veldig lite fristende, men samtidig gjøre at det er de eneste produktene vi får tak på? Hvordan tenker dere at sammensetningen av de forskjellige stoffene i e- juicen skal være? Gir dere oss kun ett alternativ som en standard? Da bommer dere i såfall grovt! Jeg vemmes av norsk politikk når det gjelder folkehelsen til Ola Nordmann. Det er nemlig ingen som vil vårt beste hele veien. En skulle tro at dette var i absolutt alles interesse?

Cigalike- veldig lite effektiv. Smurfpastiller funker antakelig like bra.

Cigalike- veldig lite effektiv. Smurfpastiller funker antakelig like bra.

Jeg spør igjen; hva skal dere politikere ha betalt for mitt liv og hvordan skal dere legge tilrette for at jeg kan leve 10 år ekstra når jeg frivillig sluttet å røyke ved ren tilfeldighet? Må jeg betale avgifter og skatter på lik linje som da jeg røykte tobakk? For det er faktisk IKKE ET ENESTE GRAM TOBAKK i min e- sigarett (damper). Hvorfor ber dere meg da om å betale for noe jeg ikke bruker eller tar livet av meg selv med? Dere sier at dere må bruke «føre var»- prinsippet, men er dere helt blinde og komplette idioter hele gjengen? Er det ingen av dere som leser forskningsrapporter eller deltar i arbeidet med å fremme folkehelse? Kan dere fremmedord som vegetabilsk glyserin (VG) og monopropylenglykol (PG)? Det hadde vært flott med en offentlig uttalelse fra dere på dette området hvor dere kunne sett oss i øynene og gitt oss saklige grunner til argumentene deres. Hvorfor skal dere regulere dette så strengt og hvorfor innlemmer dere e- sigaretter i tobakksloven? Det er kun dere politikere som vil ha nytte av dette i form av oppfylling i statskassa. Vi forbrukere tjener ikke noe som helst, kanskje vil noen av oss tape slaget også. Kan vi da skylde på dere? Tar dere den støyten? Møt oss og hør oss på vårt eget territorium.

damp

Jeg legger til slutt ved en link som er litt over et år gammel, men fortsatt like aktuell:

Skal røykerne måtte risikere livet for nikotindose?

 

En kommentar om “Et paradoks; e-sigaretter vs sigaretter

Kommenter gjerne

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..