Høytlesing for barn er viktig


Det er viktig å lese for barna sine. Ingen tvil om det. Bøker er på en måte «næring» til disse små hjernene som er i konstant utvikling og lesing er grunnleggende for mange ting. Høytlesing på sengakanten før leggetid er en berikende opplevelse både for barn og foreldre. Dessverre så er det ikke alle som er like flinke til det. Det har blitt slik at mange heller velger å la barna se på tv fremfor å sette seg ned sammen med dem og dette har kanskje litt med tidsklemma å gjøre.

Foreldrene er kanskje slitne etter full dag på jobb før de skal hente barn i barnehage eller på SFO, lage litt middag, hjelpe til med lekser og kanskje venter det fritidsaktiviteter etter dette også. Det er god grunn til å bli sliten av det, men det er viktig at barna også får ro rundt seg. Ro er også med på å skape et bedre grunnlag for innsovning.

bilde fra google

bilde fra google

Det får de nettopp ved å bli lest høyt for. For at man skal falle til ro for natten så skal man helst ikke se på tv da det stresser hjernen. Den trenger å koble ut av og til den også og den trenger stimuli.

Barn utvikler seg hele tiden og de trenger påfyll. Høytlesing er en god kilde til nettopp dette og det gir barna så mye mer enn et tomt tv- program fullt av støy. Ved å lese høyt for barnet ditt fremmer du dets forståelse for ord og sammensetninger av disse, de får økt ordforråd og ikke minst gleden av å være nær en forelder (eller et eldre søsken for den saks skyld). Det lærer seg ordlyder, kjenner igjen bokstaver og får trent hukommelsen.

Barn vil også ofte lese de samme bøkene om og om igjen fordi det kjenner igjen teksten, bildene etc. for dette er trygt og kjent. De kan mer enn gjerne være med å peke, gjenta ord eller setninger, telle osv. Mulighetene i bøker er mange og veldig nyttige. Når barn blir lest for så skaper de sin egen lile fantasiverden full av muligheter og tanker. Dette er nødvendig for at barn skal kunne utvikle seg.

Det skrikes jo stadig om at barn i den norske skolen trenger å øve seg på leseferdighetene sine fordi de er for dårlige. Dette har en naturlig sammenheng med at media har blitt digitalisert og styrer mer av hverdagen. Foreldre må lære barna sine ekte leseglede og ikke overlate det til skolen hvor man blir påtvunget bøker som ikke er tiltalende.

Finn heller frem en favorittbok og les den for barnet, svar på spørsmål som dukker opp underveis, ta deg tid og lytt, forklar på en enkel måte som barnet forstår og bare kos dere. Bøker er et så nyttig redskap vi ikke kan la gå fra oss.

bilde fra google

bilde fra google

Selv har vi lest for alle barna våre før sengetid. Det har gitt dem ro og tid til å koble ut etter en slitsom dag i barnehage og på skole. Vi leser fortsatt for minstejenta på 7 og det tror jeg vi kommer til å fortsette med i noen år. Enkle bøker som Thomas og Emma av Gunilla Wolde er fine bøker å begynne med. Barna kjenner seg igjen og kan være delaktig i lesestunden. Likeså er det med bøker med billedbøker, tall og bokstaver. Enkle bøker som dette kan være med på å ta bort legeskrekk, tannlegeskrekk og lære barnet om daglidagse ting osv. som det vil ha bruk for senere i livet. I enhver barnebok skjuler det seg en pedagogikk som kanskje ikke alle er klar over men nyttig å vite.

bildet fra google

bilde fra google

Det beste av alt med å lese for barna er at man får verdifull tid sammen og dette er noe barna kommer til å ta med seg videre i livet. De husker dette som gode stunder og at vi var der for dem og det er ikke uten betydning.

Kommenter gjerne

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..