17. mai er ikke lenger en festdag for barna


Vi husker alle da vi var små og gikk i 17. mai- tog. Både med barneskolen som var obligatorisk og vi har fulgt våre egne barn i tog etter det, men dessverre så har det skjedd mye i mellomtiden. Ikke av det positive slaget. Utviklingen av det å gå i 17.mai- tog fra da jeg vokste opp på det glade 80- tallet kan ikke sammenlignes med hva det er i dag. Jeg husker da jeg gikk på barneskolen og måtte møte opp kl 06:30 på skolen for å gå i Skaugumstoget. Det var obligatorisk å møte opp og det beste av alt: vi synes det var gøy! Alle skoler i hele kommunen samlet seg og gikk i lang tropp uansett vær og humør. Vi ble utstyrt av våre foreldre med 17.mai- tut, flagg og sløyfer. Om penskoene ble våte eller om vi fikk gnagsår, ja det fikk så være så lenge vi fikk gå i tog. Nå gidder snart ikke ungene å gå i tog fordi alt er så organisert og strengt. Små gleder blir tatt fra barna helt uten begrunnelse.

Korpsmusikken runget fra alle kommuners skolekorps og nasjonalsangen ble spilt utallige ganger. Drillpikene hadde sitt eget show og de som bar stortromma, ja de kunne virkelig slå på den! Dessuten var det veldig stas å kunne gå foran i egen klasses tog og bære fanen eller en av duskene. Det var en egen status med det og det var gøy. Vi fikk vist oss for det vi var; barn! Men hva har skjedd med 17.mai de siste årene? Etter at vi flyttet hit til Drammen for 7 år siden har det ikke vært lov til å ha tut og pip i 17.mai- toget som går lokalt i sentrum hvert år. Hvorfor er ikke dette lov og hvem har lagt ned forbudet? Jeg leste med skrekk og gru en e- post fra skolen til mine to yngste på 7 og 12 år hvor det stod følgende:

 • Husk gode sko.  Flagg.  Vi pynter oss.  Det er en festdag.
 • Det er veldig viktig at alle barna følger med toget hele veien.  Vi vil ikke at noen barn blir tatt ut underveis.  Det er ikke lov å ha med seg ” tut og pip” i toget.  Vi ønsker heller ikke at barna skal samle russe kort mens vi går i tog.

Skaugums toget

For det første så er det en festdag. De som gleder seg aller mest er barna. De gleder seg vilt til pølser, brus og så mye is de klarer å spise denne ene dagen i året. En stor del av festen til disse barna er nettopp «tut og pip» i toget. Sjenerer dette lærerne som må gå med barna eller hva er grunnlaget for dette forbudet? En annen ting er russekort. Jeg husker da jeg selv samlet russekort. Russen kom løpende inn i toget i rød og blå drakt og delte med glede ut sine egenkomponerte russekort til jublende barn. Det var nemlig om å gjøre å samle flest av kort. Ikke alle skjønte hva som stod på kortene, men det hadde ingen betydning så lenge vi fikk dem. Vi jublet og sang med korpset da de spilte glade 17.mai- sanger og nasjonalsangen. Det var en gledens dag hvor vi fikk pynte oss og ha det gøy og vi fikk lov til å bråke. 17. mai skal være høylydt av barnejubel og ekte glede.

Russekort

En annen ting jeg har reagert sterkt på siden vi flyttet hit til Drammen er musikken korpset spiller. Det er flott at vi har eget skolekorps, men det er ikke flott at de spiller sanger som overhodet ikke hører hjemme i et 17. mai- tog. Det finnes utallige sanger som hører hjemme i et korps denne dagen og marsjer av forskjellige slag. inkludert drillpiker som gjør sin egen kule greie. Sangene har alltid blitt spilt og det er en folketradisjon. Derfor blir jeg lei meg, skuffet og sint når det lokale korpset spiller YMCA så mange ganger de klarer i det lokale toget for det virker som det er den sangen de kan best og har øvd mest på. Hvor faen kommer dette inn på selveste 17. mai??? Hvilken generasjon unger kan denne og vet de i det hele tatt hva den handler om? Nei, ungene vil ha sanger de har lært på skolen og øvd på i månedsvis før selve dagen. De vil synge med korpset og være en del av det hele. Jeg håper av hele mitt hjerte at alle barn går til anskaffelse av 17.mai- tut så de kan overdøve dette skrælet. Det er frekt og respektløst å i det hele tatt spille noe sånt på nasjonaldagen og jeg skammer meg.

Barnekorps

Vi feirer grunnloven på 17. mai og at Norge ble en selvstendig stat tilbake til 1814, men de fleste barn bryr seg ikke om det. De vet knapt nok hva det er. Det eneste de vet er at nå skal det feires og det er fri fra skolen og jeg har full forståelse for det. Samfunnet er i endring og for å være helt ærlig så tror jeg nåtidens generasjon driter fullstendig i hvorfor vi feirer 17. mai. Det viktigste er at det feires og barna trenger denne feiringen. Selv ser jeg på det som barnas dag, ikke de voksne. Vi skal være der sammen med barna våre og ha det gøy. Vi skal bli barn igjen vi også. Gå i tog sammen med dem, pynte oss, spise pølser og is, drikke brus, kjøre karusell på tivoli osv. Det handler om samhold for meg og å vise barna at vi fortsatt kan ha det gøy vi også. På barnas premisser. 17. mai er ikke dagen for å være «voksen», men barn. Jeg vil til slutt si som voksen at vi feirer Norges nasjonaldag, ikke det multikulturelle Norges dag. Derfor synes jeg det kun skal være lov med norske flagg på 17. mai. Å ha flere nasjoners flagg på denne dagen blir totalt feil. La det være en gledens dag med så mange tut og pip som mulig, norske flagg, norske sanger og alt det andre som hører med. Ha en flott 17.mai alle sammen. Hipp, hipp hurra!

foto privat

foto privat

11 kommentarer om “17. mai er ikke lenger en festdag for barna

  • Ja, jeg håper det er flere som protesterer mot dette. Jeg tar det som en selvfølge at man får tute og pipe så høyt man kan i et 17.mai- tog! Det har alltid hørt med.

  • Jada, nasjonalsangen er lov men spilles sjeldent i det lokale toget på skolen. Der er det dessverre YMCA som dominerer…… Jeg har ikke ord for hvor tragisk det er! Når ble 4 amerikanske homser ikledt skinnklær en del av 17.mai?

   • Ja, jeg synes det er helt forferdelig så vi får se om vi ikke får gjort noe med det. Var ingen andre enn meg som klagde på musikken i toget for 2 år siden 😦 De andre synes de var flinke og det var det som betydde noe. Hva de spilte hadde ikke så stor betydning…..

    Du nevner at det er som å miste julesangene og jeg må også si at det er mange av tradisjonene som blir mer og mer borte der også. Var mye oppstyr både i fjor og for halvannet år siden da noen skoler nektet barna å gå med nisselue….. Dette pga av av det var et multikulturelt miljø og de ikke feiret jul….. 😦 Juleforestillingene på skolen har heller ikke noe med jul å gjøre lenger. De må vise frem noe alle kan være med på og da må de utelukke essensen med julen……… Jeg blir helt matt!

 1. Å herregud, ER det virkelig slik i Drammen!? Det er det sykeste jeg har hørt! Her i Bodø er det en selvfølge med både fløyter, russekort og nasjonalsangen! Og må forøvrig si at 1mai så var det en person i hele boligområdet her som flagget (sikkert 50 husstander om ikke mer) og det var utlenningene som bodde over oss. Flagget var selvfølgelig rødt, hvit og blått og meget kjent! =)

  • Tusen takk for tilbakemelding!
   Jeg misunner dere som fortsatt for lov til å beholde fløyter og tuter på 17.mai. Vi har nå bodd i Drammen i 7 år og det har vært slik i alle år og jeg skammer meg! 17.mai er en gledens dag for barna, men det vil ikke bli det så lenge de små gledene de har igjen blir fjernet. Jeg skjønner bare ikke hva som er galt å tute og fløyte i et jubeltog……. Langt mindre at det spilles YMCA i lokaltoget. På tide at de voksne som arrangerer dette går inn i seg selv og husker sin egen barndom og hva som gledet dem! Akkurat denne dagen er jeg flau over å være drammenser.

Kommenter gjerne

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..