Ungdommen mister viktig og nødvendig hjelp


Jeg er sjokkert, mildt sagt! For ca 1 år siden ble det kjent i media at Drammen kommune har dårligst oppdekning av helsesøstre på ungdoms- og videregående skoler på landsbasis. Dette syntes jeg var skremmende nok, men nå skal de altså fjerne helsesøster HELT fra Åssiden videregående. Hvor blir det neste kuttet? Jeg kan ikke helt få meg til å forstå hvordan en så viktig ressurs kan bli fjernet fra et område hvor det så sårt trengs. Det er snakk om barn og ungdom som har behov for å ha en fagperson i direkte nærhet til der de er og som er der når de trenger det.

En helsesøster er ikke bare ei dame som gir ut prevensjon, setter vaksiner og veileder om hvordan man trer på en kondom, men jobber også med forebyggende helsearbeid med både fysisk og psykisk helse. Hun er en viktig ressurs som samtalepartner når ungdommen trenger noen å snakke med. Det kan f.eks dreie seg om en vanskelig situasjon hjemme med skilsmisseproblematikk, alkohol, rusproblemer, kjæresteproblemer etc. og det er viktig å ha en slik ressurs i umiddelbar nærhet knyttet til der elevene er. Det er en SKAM at helsesøstertjenesten kun skal være forbeholdt småbarn og på barneskolene. Ser ikke Drammen Høyre og utdanningsdirektøren Jan Sivert Jøsendal at de river vekk teppet under ungdommen og lar de falle i fritt fall?

vaksiner kan du få hos fastlegen med bredere åpningstid

vaksiner kan du få hos fastlegen med bredere åpningstid

Utdrag fra Nrk.no´s artikkel for få dager siden: «Nå har jeg respekt for at flere kan føle at noe tradisjonelt blir tatt bort, men det er helsefaglige grunner som gjør at vi har valgt å samle helsesøstre på helsestasjonen, sier Jøsendal.»

Hvis denne mannen hadde eid noe som heter respekt så hadde han ikke fjernet denne tjenesten fra trengende BARN!!!  Det nevnes heller ikke i artikkelen hvilke helsefaglige grunner som ligger i bunnen her, men det skal de komme tilbake til….. Jeg har selv vært bruker av helsesøstertjenester i min ungdom. Senest i 2004 brukte jeg helsesøster på videregående skole da jeg tok min utdannelse. Hadde det ikke vært for henne ville ikke mine hjerteproblemer vært oppdaget og legen min ville fortsatt å skrive ut farlige p- piller til meg når jeg ba om det! Heldigvis hadde jeg en helsesøster som tok meg på alvor og sendte meg videre til nærmere utredning som gjorde at jeg fikk livsnødvendig hjelp!

Å bare ha en felles helsestasjon for ungdom er rett og slett krise i dagens samfunn. Systemene på en slik helsestasjon er at du må trekke en kølapp og kanskje sitte i timesvis og kanskje få beskjed om at de ikke har tid til deg den dagen, men må komme tilbake og prøve på nytt igjen i morgen. Vel, det er faktisk noen som MÅ få hjelp der og da. Det er ikke så lett for EN helsesøster og EN lege på stedet å kunne ta seg av 15- 20 ungdommer på 4 timer når alle er der av forskjellige grunner. Noen skal ha gynekologisk undersøkelse, andre skal sjekke seg for chlamydia og andre igjen er kanskje uønskede gravide små barn. Dette er helt ansvarsløst og helt borti natta.

åpningstidene til Helsestasjonen  for ungdom i Drammen

åpningstidene til Helsestasjonen for ungdom i Drammen

Jeg ser stadig at det utlyses stillinger hvor det søkes etter helsesøstre, men hvorfor? Kan ikke se at det er et ettertraktet yrke når disse stillingene stadig kuttes til et absolutt minimum. Det er på tide å ta tilbake de gode helsesøstrene i skolene og la de få utvidede stilinger for det er faktisk de som utdanner seg kun for å jobbe med ungdom. Stor applaus til de, men politikere og fylkeskommunen må våkne opp og se behovet. Ved å sentralisere alt på ett sted er det samme som å si at du kan gå til fastlegen. Der er det dessuten lengre åpningstid. Det bør fokuseres på å opprette flere stillinger som helsesøstre på heltid i alle skoler. Ellers ser jeg ikke vitsen med å utdanne seg til dette. Det er på tide at foreldre til ungdom også begynner å interessere seg og uttaler seg høyt på barnas vegne slik at de får et godt og helhetlig tilbud på skolen der de går. Legger til slutt ved hele artikkelen fra NRK.

http://www.nrk.no/buskerud/mister-sin-siste-helsesoster-1.11806070

Kommenter gjerne

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..