Kampen om dampen fortsetter


Kampen om dampen (e- sigaretter) foregår for fullt i media om dagen. Omtrent annenhver dag kan vi lese både artikler og kronikker som er motstridende til hverandre. Ikke rart man blir forvirret! De to siste kronikkene jeg leste (VG) var to helt motstridende til hverandre hvor den ene kronikkforfatteren, lege Preben Aavitsland, hardnakket påstår at damp/ e- sigaretter ikke hjelper mot røykeslutt, men derimot gjør at man røyker i tillegg til å dampe. Dagen etter kom det en ny kronikk fra SIRUS (innlemmet i Folkehelseinstituttet), forskningsleder Karl Erik Lund, om at damp/ e- sigaretter er et effektivt hjelpemiddel mot røykeavvenning eller røykeslutt. Jeg velger å la lyset fra lommelykta mi skinne på sistnevnte. Hvorfor? Fordi han snakker sant!

Selv har jeg vært en røyker i 29 år!Jeg prøvesmakte min første sigarett da jeg kun var 10 år gammel og fra jeg var 11 ble det mer og mer. Året 2009 gjorde jeg mitt første forsøk på å stumpe røyken; ikke fordi jeg ville, men jeg inngikk et veddemål med en kollega. Utveien min ble nikotintyggegummi av begge typer, både nicotinell og nicorette 2 mg. Til slutt gikk det kun i nicorette med originalsmak. Jeg holdt ut i 8 måneder, men det kostet meg tre kroner på tanngarden min til den nette sum av ca 18 000 kroner og veien tilbake til sigarettene ble veldig kort! Hvem vil gå rundt tannløs i en alder av 33 år? Det var ingenting i veien med tennene mine fra før og jeg har en helt normal og sunn tannhelse, men tyggegummien ødela faktisk tennene mine. Helt uten forvarsel. Den ene tanna knakk etter den andre. Hvor sender jeg regningen? Til McNeill som er legemiddelfirmaet bak? Jeg tviler sterkt på at de i de minste er interessert i å høre om min helse fremfor å håve inn store penger.

I et nytt forsøk på røykeslutt høsten 2015 oppsøkte jeg legen min for råd og samtale. Gjett hva jeg endte opp med? Champix! Jeg ga også klar beskjed om at dette var jeg skeptisk til og var sterk motstander av. Jeg spurte og gravde om plaster, hypnose etc, men jeg fikk altså en resept på Champix. Den ligger til dags dato uavhentet på apoteket og der skal den ligge! En ting er å ødelegge helsen sin med sigaretter, men en annen ting er å gamble med en brå død! Bivirkningsprofilen på Champix er så horribel at jeg ikke engang klarer å fatte at noen vil bruke det, men dette er min personlige mening.

Så litt tilbake om de siste dagers lesing i de største nettavisene; damping! Etter legebesøket mitt i oktober 2015, ble jeg introdusert for damp/ e- sigaretter av en god kamerat som har dampet en stund. Siden jeg takket nei til Champix og aldri hentet den ut, ble det igjen ny runddans med nicorette 4 mg. Altså den sterkeste. Dette holdt jeg ut i 14 dager og jeg hadde sår og blemmer i munnen etter all tyggingen og jeg holdt på å bli sprø. Alt jeg ville var å stagge røyksuget. I midten av november ble jeg eier av mitt første dampsett/ e- siageretter av typen som ser nærmest ut som en penn, ikke en sigarett. Nikotinstyrken var til å begynne med 12 mg, men trappet ned til 6 mg eter bare to uker. Jeg fikk god hjelp til å finne frem til mitt ønske av utseende og også daværende behov. Det tok ikke mange ukene før kroppen min sa at dette var ikke bra nok for å holde det verste suget borte. Kroppen ville ha litt mer og jeg kjøpte nytt utstyr som leverte litt mer. Nok en gang med god hjelp fra kameraten min. Jeg har ikke sett meg tilbake siden og ikke tatt ett eneste trekk av en sigarett! Ikke bare ble økonomien bedre, men jammen meg helsa også! Bedre kondis, drastisk kutt i astmamedisiner og ikke minst bedre humør 🙂

bildet er hentet fra google

Når jeg leser kronikken til Preben Aavitsland om at damp/ e- sigaretter fører til mer røyking så undrer jeg meg hvor de gravde opp han fra? Under Grand Canyon? Han må ihvertfall være gravd opp fra langt faenivold kun for å fyre oppunder! Det er mye forskning som ligger oppe i dagens lys som taler i stikk motsatt retning enn hva Aavitsland gjør (linker nederst i innlegget). Damp/ e- sigaretter er omtrent 95 % mindre skadelig enn tradisjonelle sigaretter og det er pr. dags dato ingen som har sagt at damp/ e- sigaretter er helt ufarlige. Men altså, 95 % mindre helseskadelig? Tenk litt over hva dette vil gjøre for den samlede folkehelsen og litt på hva Staten vil spare i røykerelaterte sykdommer årlig! Vi snakker milliardbeløp hvert år. Samtidig skriker helsevesenet etter penger og manglende ressurser. Jeg aner et lite håp, men da kan ikke dette reguleres ihjel slik som foreslått. Du kan lese Regjeringens høringsnotat med svar her på 69 sider:

Forslag til endringer i tobaksskadeloven

Regjeringen foreslår så store innstramninger på damp/ e- sigaretter at det vil bli lite attraktivt for røykerne å bytte til et mindre skadelig produkt. De vil at det skal ligne på sigaretter, være maks kapasitet på 2 ml tank, restriksjoner på smak og kjøp av maks 10 ml nikotinholdig e- væske. For det første er vel noe av poenget med røykeslutt at det ikke lenger skal se ut som man røyker? Å kun ha en tank som rommer 2 ml vil bety for de fleste som damper at de må fylle på flere ganger daglig. Når det gjelder smak er nettopp poenget med damp/ e- sigaretter at de ikke skal smake tobakk. Det er en del som tror at de må ha en smak som ligner på tobakk når de slutter å røyke. Selv jeg trodde det, men jeg tok skammelig feil. De fleste som prøver det går veldig raskt over til frukt, menthol, søtt, lakris etc. Her er det også enda en bonus å hente for søtmomsene; mange har kuttet ned på godis og kaker fordi dampen/ e- sigarettene med smak tilfredsstiller også dette behovet.

Å gjøre dette lett tilgjengelig for allerede eksisterende storrøykere vil være en så stor samlet helsegevinst for samfunnet at det aldri har sett maken. I Norge har vi vinmonopol som selger alkohol, alt fra sterkøl til sprit. Her er det klare aldersgrenser og restriksjoner for markedsføring av produktene, men vi vet alle at det eksisterer og benytter oss av det i aller største grad. Vil det ikke være være gunstig for alle de som vil slutte å røyke å kunne ha et lignende alternativ? Spesialbutikker med lisens til å selge sikkert og godkjent dampeutstyr? Det eksisterer allerede småbedrifter som har spesialisert seg på dette feltet nettopp for å kunne gi oss trygge produkter. La de overleve og la de fortsette å dele den kunnskapen de har. De er gull verdt for oss forbrukere og vi trenger dem, og ikke bedrevitere som tror det vet alt! Jeg er helt for at det skal være aldersgrense og reguleringer for vår egen sikkerhet, men ikke på bekostning av at vi skal gå tilbake til tradisjonelle sigaretter igjen. Det kaller jeg en skikkelig skivebom!

En annen ting som også er foreslått er å pålegge dette så effektive virkemiddelet mot røykeslutt med like skatter og avgifter som tobakk. Det finnes ingen bestanddel i damp/ e- sigaretter utenom nikotin som kan sammenlignes med tobakk. Vi har faktisk spart oss for over 4000 skadelige kjemikalier ved å benytte oss av damp/ e- sigaretter kontra tradisjonelle sigaretter. Dette er et soleklart skadereduserende alternativ til tobakk som det absolutt er verdt å satse på!

bildet er hentet fra google

Vi kommer aldri til å oppnå et tobakksfritt land så lenge vi har så snevre og stramme reguleringer at det ikke gir rom for litt dagslys. Jeg skulle inderlig ønske at vi forbrukere av damp/ e- sigaretter ble tatt mer med i betraktningen når slike forslag ligger på trappa. Nå er jeg veldig redd for at veien tilbake til sigarettene blir veldig kort dersom forslaget nå går igjennom. Ikke bare for meg, men mange tusen andre som også står i fare for å mist et så effektivt nytelsesmiddel som det er i dagens form. Ja, det er et nytelsesmiddel. Dersom forslaget går igjennom i mai uten noen form for regulering i nåværende formulering, er jeg stygt redd for at det vil åpne seg et helsvart marked med utrygge produkter og useriøs og utrygg netthandel. Vi vet hva vi har og kan få, men vi vet ikke hva som åpner seg opp på den andre siden dersom dette går igjennom. Noe å tenke på? Jeg legger til slutt ved noen lenker som kan være interessante for alle og enhver.

Debatt på Dagsnytt 18 i går (spol til ca 20 minutter i sendingen)

Hvilken betydning har elektroniske sigaretter? SIRUS

Litt om Karl Erik Lund

NDS- Norsk Dampselskap

E- sigaretter er et bedre alternativ

Ecigarette research by Dr Farsalinos

Kom gjerne med din egen historie enten det er solskinn eller der sola ikke skinner 😉

vape on minion

 

 

 

 

 

Kommenter gjerne

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..