Stikkord

, , , , , , , ,


Jeg blir mektig provosert av all reklamen som vises på tv om ferdigpizza, sauser, paier osv. Stadig kommer det noe nytt og ja, det ser fristende ut. Alle som lever glutenfritt har ikke nødvendigvis gjort det i alle år og har fått smaken på mange av disse produktene. Big one, grandiosa og stabburet pai for å nevne noen. Men midt i all denne gleden finnes det et skår for mange; ALT inneholder gluten! Uten unntak.

Hvorfor er det slik at vi som ikke kan spise gluten stort sett må lage all maten fra bunnen av? Riktig nok finnes det ferdige pizzabunner og hamburgerbrød, men det koster også deretter. En skarve pizzabunn på størrelse med en middagsasjett koster over 70 kroner! Det er helt på trynet spør du meg. En pakke med melmix koster 18 kr. Bruker du denne og en pakke gjær og tisetter noen dl vann; vips har du stor nok bunn til en hel langpanne og det til under 25 kroner!

Men hvorfor sikter ikke de store kjedene som produserer ferdigmat i store mengder litt høyere og til matallergikerne? De er tydeligvis ute etter å tjene penger på å selge produktene sine og nå er vel det glutenfrie markedet omtrent på topp? Dessuten kan det vel ikke være så sykt vanskelig å få til noen enkle produkter uten gluten? Ja, kanskje er det et par kroner dyrere å produsere men du verden så mye penger de kunne håvet inn fra oss forbrukere for vi vil garantert kjøpe dette!

bilde fra google

bilde fra google

For et års tid siden tok jeg kontakt med Satbburet om akkurat dette. Jeg ønsket meg en glutenfri Grandiosa på markedet og lurte på om de ikke hadde tenkt på dette og om det kom snart. Jeg må si jeg fikk hakaslepp da jeg fikk respons på e- posten min. Der sto følgende å lese:

«Hei.

Takk for henvendelsen din – og takk for at du minner oss på at det er mange
som ikke kan spise produktene våre, ikke minst på grunn av glutenallergi.

Vi i Stabburet ønsker selvfølgelig å lage mat som flest mulig kan spise.
Derfor jobber vi blant annet med å fjerne gluten fra våre produkter der
hvor det er mulig eller komme med glutenfrie alternativer. For eksempel har
vi lansert en glutenfri Kikkoman soyasaus.

Vi håper også at vi en gang kan presentere en glutenfri pizza. Vi kan
imidlertid ikke love dette ennå, men vi tar med oss innspillet ditt i vårt
videre arbeid.»

bilde fra google

bilde fra google

Ehhhh……. Kan jeg da drikke en flaske soyasaus og bli mett da kanskje? Kan ikke huske å ha spurt om soyasaus i det hele tatt og dessuten så finnes det glutenfrie varianter av dette fra før. Det er noe alle glutenallergikere vet i hvertfall. Svaret satte meg fullstendig ut for å være helt ærlig og jeg ble dypt skuffet. Så da får jeg nok bare fortsette å bake som før. Tungvint ja, men absolutt verdt det. De som lever på ferdigbrød av den glutenfrie varianten går glipp av en stor smaksopplevelse for i min verden er ikke kjøpebrødene spiselige.

Det er nok veldig varierende fra person til person hva man liker og ikke, men når det gjelder ferdigbrød har jeg stort sett fått de samme svarene; det smaker papp, ingenting eller rett og slett trolldeig. Yummi! Hvem pokker vil spise trolldeig til frokost med ost og skinke på? Ikke jeg og sikkert ikke du heller. Jeg håper inderlig at de store produsentene tar til ordet og disker opp med noen skikkelige godbiter med glutenfrie ferdigpodukter snart. Det er strevsomt å måtte lage alt fra bunnen av og særs i familier hvor det må lages to forskjellige retter til enhver tid.

Jeg har blitt spurt om å skrive ned noen tips i forhold til å være «ny» glutenintolerant. Det eneste jeg kan komme på er at du må lese deg grundig opp og les gjerne på www.coeliaki.no Der er det masse nyttig informasjon å hente. Ellers er mitt beste råd at du prøver deg frem på kjøkkenet, men hold tunga rett i munnen: her er det lett å feile og gå i «mislykketfellen». Det gjelder å ikke gi opp! Men ellers har vi jo den fordelen at vi kan spise så mye frukt og grønnsaker vi vil på lik linje med alle andre 😉 Ellers må du gjerne prøve ut noen av oppskriftene jeg har lagt ut. Jeg tar også i mot ris og ros og selvfølgelig spørsmål om du lurer på noe 🙂

Reklamer