Et maskineri som trenger vedlikehold


Vi mennesker kan sammenlignes med et maskineri som er i aktivitet omtrent 24 timer i døgnet. Det spiller ingen rolle om du har barn eller ei, likeså en jobb eller er student på full tid, kronisk syk etc. Hovedpoenget er at vi trenger vedlikehold for å holde hjulene igang i likhet med en maskin som trenger olje, bytte av slitte deler, hvile, service osv., men det er ikke mange som tenker på dette. I likhet med en maskin er det også satt en viss levetid på oss mennesker. For å oppnå høyest mulig levealder og god livskvalitet må vi gjøre noen grep underveis.

Hva er så et godt vedlikehold av kroppen og sinnet vårt? Jo, for det første så må vi tenke litt på oss selv iblant og skyve andre og annet til side til fordel for dette. Lettere sagt en gjort for de fleste. Noen ganger må vi kanskje se oss selv i speilet for å virkelig se hvem vi er og hvor vi vil? Vi mennesker har også en uvane av å ta veldig mye for gitt i stedet for å bare la alt gå sin gang helt av seg selv. Vi skaper forventningene våre selv og kanskje har vi med oss en del av dette fra oppveksten også. Dette kan være vanskelig i møte med andre som ikke har de samme forventningene og kravene som blir stilt. Vi er alle forskjellige, men vi trenger pauser.

Kroppen trenger av og til ro og hvile i det hektiske samfunnet vi selv har vært med på å skape. Noen kaller det tidsklemme, andre igjen kaller det verdiklemme. Poenget er at vi skaper dette selv uten å egentlig ville det. Men hva gjør man så når man trenger vedlikehold? De fleste er ikke flinke nok til å holde maskineriet sitt vedlike, men det trenger ikke å være så veldig vanskelig. Det er snakk om en prioritering, men også en liten omlegging av tankegang og tankesett samt kanskje også det fysiske for noen. I dagens samfunn skal vi være med på alt og vi skal helst være med fra jobben/ skolen starter om morgenen til vi går og legger oss. Vi setter ikke av nok tid til oss selv til å kunne bli fullt restituert.

Vi må lære oss og ta pauser og si nei til alle invitasjoner og innbydelser vi får. Om det så bare er for å få noen timer på sofaen en kveld helt for seg selv med en god bok eller en film etc. Sinnet trenger å få ro det også i tillegg til kroppen og prossesere alle inntrykk og tanker vi får i løpet av en dag og det er ikke rent lite. Kanskje noen også har god nytte av stressmestringsteknikker for å sette igang denne prosessen. I likhet med en maskin så vil vi etterhvert falle fra hverandre bit for bit om vi ikke gir oss selv litt service og egenpleie. Lær deg å si nei når det er noe du ikke har lyst til selv om du føler at du må. Ta en tur på café, rigg deg til i sofaen med en bok, sløv en time på sofaen hvis du har mulighet, gå en lang og forfriskende tur, ta frem en hobby etc. Mulighetene er mange, det gjelder bare å finne nøkkelen til hva som er riktig for en selv. Dersom det er vanskelig pga jobb, barn etc., så sett av tid til det og bruk denne tiden. Til slutt blir det en vane. En god vane.

Dersom man ikke gir seg selv noen pauser og service en gang i blant vil kroppen til slutt si ifra at den ikke trives. Dette er også en god grobunn for psykiske lidelser som depresjon og angst. Fysiske plager som muskel- og skjelettplager er heller ikke et ukjent fenomen i denne sammenhengen. Det handler om å trives med seg selv i et tempo som ikke går på høygir hele tiden, men å stoppe fullstendig opp og bare nyte innimellom. De aller færreste setter av tid til seg selv. Kanskje føler de at de ikke er verdig denne tiden og at noen andre heller trenger tiden? Mitt råd er: begynn å ta vare på deg selv så vil du tjene på det mer enn du aner og du vil oppleve mye mere glede når du faktisk får med deg det som skjer!

Kommenter gjerne

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..