Staten må ta grep


Jeg leste en artikkel i Dagbladet i dag om en skole for hørselshemmede i Lier kommune i Buskerud som nå trues med nedleggelse om få år dersom Staten ikke gjør noe snart. De fleste kommuner har overtatt/ fått ansvaret med å fordele midler til ressurstrengende elever i skolealder. Det som har skjedd er at pengene og midlene til disse elevene kuttes ned år etter år og elevene vil til slutt stå uten et fullverdig tilbud tilpasset deres behov. Dette er sterkt provoserende! Ler mer om saken her:

http://www.dagbladet.no/2013/02/23/nyheter/innenriks/horselshemming/utdanning/geir_lippestad/25858518/

Selv er jeg mor til ei på 7 som sårt trenger tilrettelegging i hverdagen og det kreves spesialkompetanse for å imøtekomme disse kravene. Men når kommunen år etter år kutter både budsjett og midler til disse barna så vil de falle utenfor og stå uten et tilbud. Dette kan vi ikke lenger stå og se på fra sidelinjen. Enten det er hørselshemmede, autister, barns med ADHD, ADd osv., så trenger de et likeverdig tilbud på lik linje med de som ikke har begrensninger. Hvorfor har så Staten sluttet å ha ansvaret for dette?

Det er tydelig at kommunene i landet ikke klarer å ivareta sine ansvarsoppgaver når jeg leser om slike saker i media. Disse elevene sliter mer enn nok fra før om ikke også en fullverdig utdanning skal fratas dem. De har like mye krav på en utdanning som alle andre og det skulle bare mangle om ikke de fikk det. Vi er tross alt et av verdens rikeste land og har mange ressurser å ta av, det gjelder bare å bruke de til det fulle.

Selv har vi valget med vår datter på 7 år om å la henne gå på vanlig skole med en brøkdel av den tilretteleggingen hun trenger, eller å la henne gå på spesialskole for tungt psykisk utviklingshemmede. Det finnes altså ingen mellomting fordi kommunen ikke bevilger penger nok til de som faller mellom to stoler, i dette tilfellet hørselshemmede og de med lettere psykisk utviklingshemming. Det er en stor skam synes jeg. Disse barne/ elevene innehar så utrolig mye kunnskap som de kan dele med omgivelsene, men kommunene velger altså å ikke la de slippe til. Skal vi la dette skje?

Er ikke hørselshemmede og psykisk utviklingshemmede like mye verd dersom de får den grunnleggende opplæringen de trenger? Er det slik at de skal båses og stues vekk for enhver pris? Det kan virke sånn for de blir ikke prioritert i samfunnet. Disse elevene trenger på lik linje med andre lever lærebøker og annet materiell. Dette både burde og kunne betales av Staten slik at de ikke trenger å betale for lærebøker og hjelpemidler selv. Kommunene skriker om dårlig råd og det skal kuttes i øst og vest, men hvordan kan vi skape bærekraftige individer av forskjellig bakgrunn dersom vi stadig fratar de mulighetene og ikke setter begrensninger? Det er på høy tid at all utdanning blir underlagt Staten igjen som kan finansiere dette og at kommunene mister ansvaret så alle kan få et likeverdig tilbud.

Kommenter gjerne

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..