Helsefremmende tiltak? Neppe!


Jeg har akkurat lest en ganske rystende artikkel i Bergens Tidende om at fler av departementene får subsidiert frukt på jobben samtidig som at gratis skolefrukt blir fjernet landet rundt. Riktignok er artikkelen fra desember, men allikevel høyst aktuell. Jeg trodde frukt var sunt og helsefremmende?! Dessuten trodde jeg også at Regjeringen sto for helsefremmende tiltak for befolkningen på lavest mulig kostnadsnivå. Men det ser ut til at jeg tar feil. Artikkelen kan du lese her:

http://www.bt.no/nyheter/lokalt/Mens-elevene-nektes-frukt_-far-politikerne-og-byrakrater-130-tonn-gratis-3020440.html

Skolefrukt

Det finnes en ordning for de som har råd til det å abonnere på skolefrukt via skolefrukt.no, men det er dyrt. Veldig dyrt og det er mange som ikke har råd til dette. Barna til de som ikke har råd har med seg matpakke bestående av en ukes gammel kneipp som omtrent går i oppløsning når den ramler ut til lunsj. Jeg synes synd på disse barna som må sitte og se på at andre elever med mer ressurssterke foreldre sitter og mesker seg med dagens frukt. For mange er nemlig dette dagens høydepunkt i klasserommet. En pause med noe godt og annerledes. Saftig påfyll av hjerneføde fylt av sødme, energi, saft osv.

Ordningen med gratis skolefrukt skal altså fjernes og tar fra mange av barna noe de sårt trenger. De trenger dette mer enn voksne. Voksne er ikke i stadig utvikling slik som barn og dette viktige påfyllet og tilskuddet av vitaminer og energi skaper bedre læring på barnas arbeidsplass. Nemlig i klasserommet på skolen. Selv har jeg 3 barn i skolealder, fra 8- 17 år og har erfart hva gratis skolefrukt gjør i løpet av en dag. Det skal sies at jeg kun har erfart dette på ungdomstrinnet, men likevel en erfaring. En god erfaring. Elevene opplevde en positiv pause med litt påfyll og en ny giv etterpå. Litt frukt var alt som skulle til. Dette skal nå fjernes på alle trinn. En skam! Norge har råd til å subsidiere dette på alle skoler og på alle trinn. Flytt litt av konsulentpengene dere bruker på noe fornuftig i stedet.

Ja da, vi som foreldre har et ansvar for at barna skal ha et sunt og variert kosthold men det er ikke så enkelt for alle. Vi kan faktisk ikke skjære alle under en kam her. I en klasse på 30 elever vil det alltid være noen som vil skille seg ut og ha noen utfordringer. Dette kan også vise seg i matveien. Noen barn er altspisende, mens andre igjen kanskje har problemer med nettopp mat. Jeg snakker ikke om å være kresen eller ha en matrelatert sykdom, men kanskje en tilstand som gjør at eleven kanskje ikke spiser brød, knekkebrød etc. Selv har jeg et slikt barn. Hun er ikke kresen eller har matallergier som gjør dette, men hun er rett og slett ikke et brødmenneske. Kanskje har det med tilstanden hennes å gjøre, kanskje ikke. Hun har epilepsi og er lettere psykisk utviklingshemmet. Dessuten må det settes av god tid til måltidet. Frukt derimot går ned på høykant og jeg sender med digre fruktbokser hver dag. Det er omtrent det hun får i seg i løpet av en skoledag.

Jeg har valgt å ikke kjøpe abonnement via skolefrukt.no til henne. Hun spiser nemlig ikke alt av frukt og bær, men jeg har gjort det til sønnen min som nå er 13. Han synes det er bra med frukt på skolen hver dag, men det koster også. Dessuten vil jeg også gå litt inn på kvaliteten på denne frukten til den prisen vi må betale for et skolehalvår med innbakte ferier. For det er langt fra all frukt som innfrir i kvalitet. Ofte er pærene så blaute og går i oppløsning og klementinene kommer gjerne med ferdig muggent skall. Dette kunne like gjerne vært gratis! I kommentarfeltet til artikkelen jeg leste er det en som mener at det er en bra ting at gratis skolefrukt er fjernet. Dette begrunner hun med at bananene blir brukt som sabel og klementinene som blir smelt i bakken. Vel, det er ikke så rart når frukten kommer halvråtten på fatet!

Slike bananer er ikke innbydende

Slike bananer er ikke innbydende

Det jeg stiller meg litt undrende til er hvordan denne prioriteringen blir gjort. Barn som altså er i vekst både fysisk og mentalt skal altså bli fratatt dette gode de så sårt trenger, mens de som skal styre landet og har råd til det selv skal få det subsidiert? Dette er utenfor min forståelsesevne. Dersom dere absolutt vil denne ordningen til livs og fjerne den, så bør dere gå litt i dere selv først. Det er mange andre enn dere som trenger denne frukten. Hva med å heller subsidiere Fattighuset med et godt formål slik at flere kan ha nytte av det? Der er det nok av mennesker som ikke har råd. Det er en grunn til at de står i kø der uke etter uke for å få utlevert mat. De har også barn. Barn i skolealder!

Jeg er så rystet over et slikt utspill at jeg har ikke ord. Dette er så dobbeltmoralsk som man kan få det. Det vises også til Finland som har gratis lunsj på skolene som også inkluderer varme retter. Hvorfor gjør ikke vi dette i den norske skolen? Skaper en helsefremmende effekt? Tror du virkelig på dine egne ord, Erna, at barn vil profittere mer på en ekstra mattetime enn en banan om dagen? Først må dere gjøre noe drastisk i skolen og skolesystemet før dere gjør noe så idiotisk. Det handler ikke om å bare utdanne flere lærere og gi ekstra faglige timer. Barna må også ha tid til å prosessere læringen og det funker jævlig dårlig på tom mage! Denne fruktpausen er utrolig viktig helt fra skolestart. Ikke bare på ungdomstrinnet.

Jeg er en av de heldige som har råd til å sende med barna mine frukt på skolen, men det er ikke alle som er like heldige stilt. Hvorfor tror du de står i kø på Fattighuset? For moro skyld? De får akkurat det de trenger for noen dager eller kanskje en uke av gangen, men ikke en døyt mer. Mange lever på sosial trygd via sosialkontoret og eier knapt nåla i veggen. Hvordan skal de da ha råd til å kjøpe god og sunn mat i tillegg til akkurat det de trenger? En annen skrev i kommentarfeltet at hvis man hadde råd til å sende med ungen brød med nugatti, så kunne man sende med normalt pålegg også. Vel, det er en grunn til at dette blir gjort. Nugatti er billig! Vet du hva en pakke salami koster? Over det dobbelte! Ja, jeg har full forståelse for at foreldre gjør som de gjør men jeg skulle ønske de hadde et alternativ å benytte seg av.

Hvis du står for det du sier, så burde all subsidiert frukt i Regjeringen straks bli avskaffet. Disse signalene har en veldig uheldig og ikke minst dårlig effekt som vil gjenspeile seg i våre barn som nå vokser opp. Vis at dere bryr dere om barna våre og ikke kutt noe så viktig. Kutt heller deres eget først før dere gyver løs på andre. Det er ikke rettferdig at det skal være slik. Det er mange andre steder dere kan kutte også. Hva med å kutte matmomsen på frukt og grønt så alle kanskje har råd til det og normalt pålegg? Det hadde vært noe det!

Kommenter gjerne

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..